Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 5. července 2024

Svátek slaví Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra Upálení Mistra Jana Husa (1415)

10 tipů, jak na podzim podpořit imunitu

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

10 tipů, jak na podzim podpořit imunitu

Lenka Kučerová

4. listopadu 2023 17:42

Ilustrační foto

Podzimní období s sebou přináší chladné a vlhké počasí, které může negativně ovlivnit naši imunitu. Pro udržení silné imunitní odpovědi těla je důležité pečovat o své zdraví a stravování. Jak na to?

1) Zdravá strava: Začněte tím, co jíte. Strava bohatá na čerstvou zeleninu, ovoce, celozrnné obiloviny a libové bílkoviny je klíčová pro posílení imunity. Vitaminy a minerály obsažené v těchto potravinách pomáhají tělu bojovat proti nemocem.

2) Pijte hodně vody: Udržujte si hydrataci, protože dehydratace může snížit schopnost těla bojovat proti infekcím.

3) Dopřejte si dostatek spánku: Kvalitní spánek je nezbytný pro regeneraci těla a imunity. Snažte se spát alespoň 7-8 hodin denně.

4) Fyzická aktivita: Pravidelný pohyb podporuje cirkulaci krve a lymfy, což může pomoci odstranit toxiny z těla a zvýšit imunitu.

5) Snížení stresu: Stres může negativně ovlivnit imunitu. Snažte se najít relaxační aktivity, jako je jóga, meditace nebo procházky v přírodě.

6) Vitamín C: Tento vitamín má známé antioxidační vlastnosti a může pomoci zvýšit obranyschopnost těla. Hleděte na potraviny, jako jsou citrony, pomeranče, papriky a kiwi.

7) Zinek: Minerál zinek je klíčový pro správnou funkci imunitního systému. Je obsažen v potravinách, jako jsou hovězí maso, játra, luštěniny a ořechy.

8) Probiotika: Zdravé střevo hraje důležitou roli v imunitním systému. Konzumace potravin obsahujících probiotika, jako jsou jogurty nebo kyselé zelí, může pomoci udržet střevní mikroflóru v rovnováze.

9) Vitamín D: Tento vitamín je důležitý pro zdravou imunitu a je získáván ze slunečního záření. Pokud však máte nedostatek slunečního světla, můžete zvážit doplňky vitamínu D.

10) Zbavte se závislostí: Kouření a nadměrná konzumace alkoholu oslabují imunitní systém. Pokud můžete, snižte či přestaňte s těmito škodlivými návyky.

Nejnovější zprávy