Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 5. července 2024

Svátek slaví Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra Upálení Mistra Jana Husa (1415)

10 tipů, jak pečovat o zdravý spánek

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

10 tipů, jak pečovat o zdravý spánek

Lenka Kučerová

7. října 2023 19:36

Ilustrační foto

Zdravý spánek je klíčem k fyzickému a duševnímu zdraví. Nedostatek spánku může způsobit řadu problémů, včetně únavy, podrážděnosti, a dokonce i vážnější zdravotní potíže. Pokud hledáte způsoby, jak zlepšit svůj spánek, zde je deset užitečných tipů.

1) Stanovte si pravidelný režim: Jděte spát a probuďte se ve stejnou dobu každý den, i o víkendech. To pomáhá udržet vaši biologickou hodiny v rytmu.

2) Vytvořte si pohodlné prostředí: Zajistěte si pohodlnou matraci a polštáře, které podporují vaše tělo. Udržujte pokoj temný, klidný a dobře větraný.

3) Omezte stimulanty před spaním: Vyhněte se kávě, čaji, alkoholu a nikotinu několik hodin před spaním, protože tyto látky mohou narušit váš spánek.

4) Věnujte se relaxaci před spaním: Relaxační činnosti, jako je čtení, meditace nebo teplá koupel, mohou vám pomoci uvolnit se a připravit se na spánek.

5) Omezte používání elektroniky: Během poslední hodiny před spaním se vyhněte používání počítačů, tabletů a telefonů, protože modré světlo z těchto zařízení může narušit váš spánek.

6) Fyzická aktivita: Pravidelná fyzická aktivita může pomoci zlepšit kvalitu spánku. Ale vyhněte se intenzivním cvičením těsně před spaním.

7) Správná strava: Snězte lehkou večeři a vyhněte se těžkým jídlům a piti před spaním. Hladina cukru v krvi může ovlivnit spánek.

8) Omezte stres: Učte se relaxační techniky, jako je hluboké dýchání nebo jóga, abyste snížili stres a úzkost, které mohou narušit spánek.

9) Omezte spánkové rušení: Pokud máte problémy se spánkem kvůli hluku nebo světlu, použijte špunty do uší nebo zatemňovací závěsy.

10) Vyhněte se spánku během dne: Pokud máte potřebu zdřímnout během dne, snažte se omezit tuto dobu na 20-30 minut. Delší spánek během dne může narušit noční spánek.

Nejnovější zprávy