Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 7. září 2024

Svátek slaví Regína, zítra Mariana

10 tipů, jak v horkých dnech ochladit

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

10 tipů, jak v horkých dnech ochladit

Lenka Kučerová

23. července 2024 17:58

letní den, ilustrační fotografie

Parné léto mnoho z nás nesnáší nijak dobře. Podívejte se na 10 tipů, jak se můžete v horkých dnech ochladit.

1. Pijte hodně vody
Hydratace je klíčová. V horku ztrácíme více tekutin potem, takže je důležité pít dostatek vody. Voda nejenže vás osvěží, ale také pomáhá udržovat optimální tělesnou teplotu.

2. Ledové nápoje a smoothies
Ledové nápoje a ovocné smoothies jsou skvělým způsobem, jak se rychle osvěžit. Přidejte do svého nápoje kostky ledu nebo vyzkoušejte domácí ledové čaje a limonády.

3. Studené sprchy
Rychlá studená sprcha může okamžitě snížit tělesnou teplotu a osvěžit vás. Pokud nemáte čas na celou sprchu, opláchněte si alespoň ruce a obličej studenou vodou.

4. Noste lehký a prodyšný oděv
Lehké, světlé a volné oblečení z přírodních materiálů, jako je bavlna nebo len, pomáhá tělu lépe dýchat a odvádí pot. Vyhněte se tmavým barvám, které absorbují více tepla.

5. Používejte ventilátory a klimatizaci
Ventilátory a klimatizace jsou skvělými pomocníky v boji proti vedru. Ventilátor může zlepšit cirkulaci vzduchu, zatímco klimatizace poskytne trvalejší ochlazení.

6. Vyzkoušejte chladicí ručníky a polštářky
Chladicí ručníky a polštářky, které stačí namočit do vody a přiložit na krk nebo čelo, poskytují okamžitou úlevu od horka. Jsou skvělé na cestování nebo venkovní aktivity.

7. Omezte fyzickou aktivitu ve vysokých teplotách
Vyhněte se intenzivní fyzické aktivitě během nejteplejší části dne. Pokud musíte cvičit, dělejte to ráno nebo večer, kdy jsou teploty nižší.

8. Ochlaďte si pulzní body
Aplikace ledu nebo studené vody na pulzní body, jako jsou zápěstí, krk nebo spánky, může pomoci rychle snížit tělesnou teplotu.

9. Vytvořte domácí klimatizaci
Jednoduchý trik je postavit misku s ledem před ventilátor. Ventilátor bude foukat přes led a vytvoří tak chladnější vzduch, což může pomoci ochladit místnost.

10. Konzumujte lehkou a chladnou stravu
V létě je nejlepší jíst lehká jídla, jako jsou saláty, ovoce a zelenina. Tyto potraviny mají vyšší obsah vody a méně zatěžují trávicí systém, což také přispívá k pocitu ochlazení. 

Nejnovější zprávy