Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

Aktuální počasí: Hrozba povodní je opět aktuální, Česko zasáhnou vydatné srážky

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Aktuální počasí: Hrozba povodní je opět aktuální, Česko zasáhnou vydatné srážky

Andrea Malá

2. ledna 2024 13:30

Ilustrační fotografie.

Hrozba povodní v Česku je po Vánocích opět aktuální. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes vydal dvě varování před povodněmi a vydatnými srážkami, které k vzestupu hladin vodních toků přispějí. 

Meteorologové očekávají do čtvrtečního rána vydatnější srážky v horských oblastech. Konkrétně na Šumavě, v Krkonoších a Jizerských horách může během dvou dnů spadnout až 80 milimetrů.

"Na hřebenech zmíněných hor očekáváme za 48 hodin kolem 30 cm nového sněhu, během noci na středu se ale bude oteplovat, hranice sněžení se bude zvyšovat a sníh začne odtávat," uvedli na síti X. Od úterního večera tak budou stoupat hladiny vodních toků odvodňujících horské a podhorské oblasti Čech.

"Očekáváme četné dosažení 1. SPA, zejména u toků odvodňujících horské oblasti Čech a Vysočiny. U toků v povodí horní Radbuzy, horního toku Otavy, horního Labe a horní Vltavy očekáváme i překročení 2. SPA. Vzestupy v důsledku dotoku očekáváme v dalších dnech i na dolních úsecích větších toků," konstatovali meteorologové.

Kterých oblastí se týká "oranžová" výstraha?

Jihočeský kraj (Prachatice, Vimperk), Plzeňský kraj (Domažlice, Horažďovice, Horšovský Týn, Klatovy, Stod, Sušice), Královéhradecký kraj (Dvůr Králové nad Labem, Hořice, Trutnov)

Nejnovější zprávy