Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 8. září 2024

Svátek slaví Mariana, zítra Daniela

Aktuální počasí: K VAROVÁNÍ před bouřkami přibylo i nebezpečí povodní!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Aktuální počasí: K VAROVÁNÍ před bouřkami přibylo i nebezpečí povodní!

Andrea Malá

10. července 2024 12:39

Bouřka, ilustrační fotografie.

Meteorologové ve středu rozšířili výstrahu před tropickými teplotami více k západu a zároveň upravili územní a časovou platnost varování před silnými a velmi silnými bouřkami. Nově upozornili také na nebezpečí vzestupu hladin vodních toků. 

Přes Česko dnes přejde studená fronta, která přinese silné či dokonce velmi silné bouřky. Doprovázet je budou přívalové srážky s úhrny kolem 50 až 70 milimetrů, nárazy větru o rychlosti kolem 90 kilometrů za hodinu a kroupy o velikosti kolem tří centimetrů. 

"První přeháňky a bouřky se začnou ve středu vytvářet v západní polovině Čech. Během odpoledne se budou velmi silné bouřky objevovat na ostatním území Čech a v západní polovině Moravy a budou postupovat k severu až severovýchodu. Přibližně v jihovýchodní polovině území čekáme možný výskyt bouřek až do časných ranních hodin ve čtvrtek. Na východě republiky se objeví silné bouřky až v noci na čtvrtek a během čtvrtečního rána," uvedli meteorologové na sociální síti X.

Přívalové srážky mohou zvednout hladiny menších vodních toků, které odvodňují Šumavu, Novohradské hory, Českomoravskou vrchovinu a část Orlických hor a Jeseníků. Hrozí překročení prvního a ojediněle i druhého stupně povodňové aktivity. "K velmi rychlým vzestupům hladin především menších vodních toků, případně lokálnímu zatopení v obcích a městech ale může docházet i mimo tuto oblast," dodali meteorologové.

Hydrometeorologický ústav upozornil, že potenciálně nebezpečné počasí může zasáhnout Česko i v pátek. Konkrétně má jít o silné bouřky a vysoké teploty přesahující 31 °C na jižní Moravě. 

Nejnovější zprávy