Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

Aktuální počasí: Za 24 hodin až 90 mm srážek! Vodní toky po Česku už stoupají

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Aktuální počasí: Za 24 hodin až 90 mm srážek! Vodní toky po Česku už stoupají

Andrea Malá

3. ledna 2024 9:42

Povodně, ilustrační fotografie.

V Česku opět stoupají hladiny vodních toků, stejně jako tomu bylo o Vánocích. Zejména pro oblast Čech zůstává v platnosti výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před povodněmi, na Šumavě stále hrozí vydatný déšť. 

Podle hydrologické služby ČHMÚ hlásí téměř 50 míst po celé zemi ve středu po půl desáté alespoň jeden ze tří stupňů povodňové aktivity. Druhý stupeň je evidován například na Otavě v Sušici a Rejštejně, na Cidlině v Jičíně, na Labi ve Vestřevi či na Bystřici v Rohoznici.

Meteorologové ráno na síti X uvedli, že během úterního dne a noci na středu zaznamenali srážky na celém území. Nejvíce jich spadlo na Šumavě, ojediněle i přes 70 milimetrů. Na ostatních horách pak celodenní úhrny dosáhly až k 50 milimetrům.

"Na horách byly srážky zpočátku sněhové, postupně se ale oteplovalo a sněžení tak přecházelo v déšť. Vlivem těchto srážek a odtávání sněhu již dochází a bude dále znovu docházet ke vzestupům hladin zejména na tocích odvodňujících horské a podhorské oblasti Čech," napsal ústav.

"Očekáváme četné dosažení 1. nebo 2. SPA, výjimečně ale může platit i třetí stupeň – tzn. povodňové ohrožení, a to zejména u toků odvodňujících Šumavu a Krkonoše. Srážky aktuálně zeslábly, ale i tak čekáme v následujících hodinách četné přeháňky a také bude pokračovat tání sněhu, proto je nutné i nadále sledovat hladiny řek," dodali meteorologové. 

Nejnovější zprávy