Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 5. července 2024

Svátek slaví Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra Upálení Mistra Jana Husa (1415)

ANO opět míří na citlivá místa důchodců. Chce jim jednorázově zvýšit důchody

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

ANO opět míří na citlivá místa důchodců. Chce jim jednorázově zvýšit důchody

Lenka Kučerová

17. října 2023 11:10

Ilustrační fotografie

Poslanci z opozičního hnutí ANO plánují přidat důchodcům mimořádný příspěvek ve výši 500 korun měsíčně k jejich penzím, přesahující zákonnou valorizaci. Důvodem pro tuto navrhovanou novelu je zejména nárůst cen. Pokud by byl návrh schválen, stát by musel na důchody přidat podle odhadů předkladatelů dalších 17 miliard korun. Návrh bude nejprve posouzen vládou a následně budou o něm rozhodovat poslanci.

Vládní nařízení o pravidelné valorizaci již schválené kabinetem zajišťuje zvýšení starobních, invalidních a pozůstalostních penzí o 360 korun měsíčně pro všechny od ledna. To zahrnuje i nárůst solidární pevné části důchodu. Tento návrh vychází z právního rámce.

Novela navrhovanou poslanci ANO, vedenými Alešem Juchelkou, by poskytla důchodcům mimořádný příspěvek ve výši 500 korun měsíčně, a to v rámci zásluhové procentní části důchodu. V případě, že by někdo pobíral více důchodů současně, tento příspěvek by mu náležel pouze jednou.

Předkladatelé zdůrazňují, že cílem tohoto návrhu je reagovat na významný negativní dopad inflace na domácnosti důchodců, který se zejména v posledním roce projevil v dramatickém zvýšení cen energií, potravin, léků a zdravotnických pomůcek. Tímto příspěvkem by se více podpořily příjmy lidí s nižšími důchody a snížily by se rozdíly mezi důchody různých důchodců, kteří měli různé příjmy před odchodem do důchodu.

Starobní důchod pobírá od České správy sociálního zabezpečení 2,36 milionu lidí, a k tomu se připojuje dalších 479 000 osob, které pobírají invalidní a pozůstalostní důchody. Průměrný starobní důchod činil na konci června 20 233 korun a podle ministerstva práce by se měl v lednu zvýšit nad 20 600 korun. Několik desítek tisíc penzí zajišťují i resorty obrany, spravedlnosti a vnitra, kde jsou průměrné starobní důchody o několik tisíc korun vyšší.
 

Nejnovější zprávy