Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 8. září 2024

Svátek slaví Mariana, zítra Daniela

Anthony Blinken v Kyjevě oznámil další pomoc za více než 1 miliardu dolarů

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Anthony Blinken v Kyjevě oznámil další pomoc za více než 1 miliardu dolarů

Jana Procházková

7. září 2023 9:07

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se setkal s americkým ministrem zahraničí Anthonym Blinkenem (6. září 2023).

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se setkal s americkým ministrem zahraničí Anthonym Blinkenem, který na návštěvě Ukrajiny s cílem dojednat další podporu, píše deník The New York Times.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken během návštěvy Kyjeva oznámil novou americkou pomoc Ukrajině ve výši více než 1 miliardy dolarů. Byl to nejvýše postavený americký představitel, který zemi navštívil od začátku ukrajinské protiofenzívy.

Zelenskyj zdůraznil, že Anthony Blinken je na návštěvě Ukrajiny potřetí od začátku totální invaze  Ruska. Označil tuto návštěvu za důležitý projev trvalé podpory Ukrajiny a jejích občanů ze strany Spojených států v boji proti agresorovi.

„Je to těžká výzva, těžké období pro naši společnost a velmi si vážím návštěv amerických partnerů. Jsem vám velmi vděčný, prezidente Bidene a celému americkému lidu za podporu Ukrajiny,“ řekl Volodymyr Zelenskyj.

Pomoc zahrnuje finanční prostředky na obnovu země po válce a také vozidla odolná proti minám, která pomohou ukrajinským jednotkám při jejich postupu na území okupovaném Ruskem. Ukrajina znovu získala více než polovinu území, které Rusko obsadilo po své loňské vražedné invazi.

S ohledem na pokračování raketového teroru z Ruska Zelenskyj zdůraznil potřebu posílení schopností protivzdušné obrany Ukrajiny, protože vytvoření spolehlivého vzdušného štítu je klíčem k rozvoji ekonomiky a záchraně životů Ukrajinců. 

Hlava státu potvrdila pozvání americké strany k účasti na Defence Industries Forum, plánovaném na podzim letošního roku. 

„Jsem nesmírně vděčný, že Spojené státy jsou lídrem v otázkách obrany, poskytují konsolidovanou mezinárodní podporu při poskytování nezbytných zbraní. Ukrajinský lid, ozbrojené síly to plně chápou a jsou za to upřímně vděčné,“ uvedl Zelenskyj.

V den Blinkenovy návštěvy v Kyjevě ruská raketa zabila nejméně 17 lidí na rušném tržišti ve městě Kosťantynivka na východě Ukrajiny, což byl jeden z nejsmrtelnějších válečných úderů za poslední měsíce.

Nejnovější zprávy