Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 3. července 2024

Svátek slaví Radomír, zítra Prokop

Armáda objevila trosky stíhačky F-35, která se ztratila v Jižní Karolíně

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Armáda objevila trosky stíhačky F-35, která se ztratila v Jižní Karolíně

Jana Procházková

19. září 2023 4:32

USAF F-35A Lightning II Demonstration Team

Americká námořní pěchota potvrdila, že úspěšně lokalizovala a identifikovala trosky stíhačky F-35, která se ztratila nedaleko Charlestonu v Jižní Karolíně. Tato stíhačka zmizela poté, co se její pilot katapultoval v neděli.

Místo nálezu fragmentů stíhacího stroje F-35B Lightning II v hodnotě asi 80 milionů dolarů se podle CNN nachází přibližně dvě hodiny severovýchodně od Spojené vojenské základny Charleston. Její zástupci, kteří vedli záchranné a pátrací operace v tiskové zprávě uvedli, že "dnes večer předávají velení incidentu USMC, která zahajuje proces vyprošťování".

Místní úřady vyzvaly obyvatele, aby se do postižené oblasti nedostávali, aby záchranný tým mohl bezpečně zabezpečit místo dopadu a zahájit proces vyprošťování trosek havarovaného letounu.

V neděli odpoledne byl pilot stíhacího letounu kvůli zatím neupřesněným problémům nucen provést katapultáž. Poté byl ve stabilizovaném stavu převezen do místního zdravotnického zařízení, uvedla Spojená základna Charleston v příspěvku na Facebooku. Stíhačka patřící 501. stíhací výcvikové letce námořní pěchoty krátce na to zmizela z radaru.

"Neštěstí se v současné době vyšetřuje a my nemůžeme poskytnout další podrobnosti, abychom zachovali integritu vyšetřovacího procesu," uvedla námořní pěchota v pondělním prohlášení.

Poslední zaznamenaná poloha stíhačky byla poblíž jezer Moultrie a Marion, severozápadně od města Charleston. Armáda se obrátila na veřejnost, aby pomohla s pátráním po zmizelém letadle. Generál Eric Smith, zastupující velitel námořní pěchoty vydal rozkaz o dočasném zastavení provozu všech letadel námořní pěchoty v USA i mimo ni. Nasazené letouny mohou dočasně odložit splnění tohoto rozkazu, ale očekává se, že starty letadel tohoto typu budou na dva dny zastaveny. Pentagon uvedl, že tato přestávka v provozu umožní velitelům jednotek projednat s piloty otázky letecké a pozemní bezpečnosti, údržbu, letové postupy a udržování bojové připravenosti.

Nejnovější zprávy