Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

Atentát na Fica se poprvé řešil u soudu! Juraj C. na svobodu nemůže

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Atentát na Fica se poprvé řešil u soudu! Juraj C. na svobodu nemůže

Andrea Malá

18. května 2024 15:06

Juraj Cintula

Specializovaný trestní soud v Pezinku v sobotu poslal do vazby Juraje C., který je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Obviněného dnes k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 

Generální prokuratura navrhla vazbu pro jednasedmdesátiletého Juraje C. z Levic kvůli důvodné obavě z možného útěku a možného pokračování trestné činnosti, uvedla agentura TASR. Muž byl obviněn ze zvlášť závažného zločinu vraždy ve stádiu pokusu. 

Policie již ve středu večer prohledala auto obviněného muže, kterým dorazil na místo činu. V pátek proběhla domovní prohlídka v prostorách jeho bytu a chaty. 

Podle informací serveru Aktuality.sk probíhalo soudní stání za přísných bezpečnostních opatření. Areál soudu byl uzavřený i pro novináře a střežili ho policisté v kuklách. Obviněný muž měl první možnost promluvit před soudem. 

Několikrát postřelený Fico absolvoval v pátek další chirurgický zákrok. Jeho stav je po operaci stabilizovaný, ale nadále vážný. Informovali o tom vicepremiér Robert Kaliňák (Směr-SD) a ředitelka banskobystrické nemocnice Miriam Lapuníková.

Obviněný Juraj C. postřelil slovenského premiéra ve středu odpoledne po výjezdním jednání vlády v Handlové v Trenčínském kraji. Předseda vlády byl ihned převezen do nemocnice v Banské Bystrici, kde je nadále hospitalizován. Podle Kaliňáka i ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka byl čin atentátníka politicky motivovaný. Střelce označili za osamělého vlka, který nebyl členem žádné radikalizované skupiny. 

Nejnovější zprávy