Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

Atentát na Fica vyvolal na internetu bouři

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Atentát na Fica vyvolal na internetu bouři

Lenka Kučerová

17. května 2024 17:58

Robert Fico, předseda strany SMER - SD

Evropská komise vyzvala ve čtvrtek největší digitální platformy včetně Facebooku či TikToku, aby bojovaly proti jakýmkoli šířícím se dezinformacím založeným na záběrech ze středeční střelby na slovenského premiéra Roberta Fica. Uvedla to agentura AFP.

Přední představitel Evropské komise zaslal ve čtvrtek dopis 23 "velkým" platformám figurujícím v zákoně o digitálních službách (DSA). Dopisem je vyzval, aby "byla ostražitá a v případě potřeby přijala opatření, která zabrání manipulaci s již nyní rozsáhle šířícím se videem (ze střelby), jakož i vytváření dezinformací s cílem zneužít situace," řekl AFP nejmenovaný představitel EU.

Komise v pátek uspořádá "kulatý stůl o připravenosti na (červnové) volby" do EU. Platformy zároveň podle citovaného zdroje AFP vyzvala, aby ji informovaly o tom, jaká opatření podnikly k tomu, aby omezily sdílení či šíření zmanipulovaných zpráv souvisejících se středeční střelbou na Fica.

Ponaučením ze středečního atentátu na Fica je, že i v Maďarsku by bylo třeba regulovat diskuse na internetu. Vyplývá to z rozhovoru předsedy parlamentní frakce vládní strany Fidesz Mátého Kocsise pro komerční rozhlasovou stanici Inforádio.  

Na záběrech ze středečního atentátu na Roberta Fica v Handlové je slyšet pět výstřelů. ​Podle informací TV Markíza je pachatelem Juraj Cintula, 71letý spisovatel, který žije ve slovenském městě Levice. Je zakladatelem Literárního klubu Duha, jehož předsedou byl několik let.

Ke střelbě došlo po středečním jednání vlády v Handlové v Trenčínském kraji. Fico utrpěl průstřel břicha a ruky a byl vrtulníkem převezen do Banské Bystrice.

Z vrtulníku byl podle záběrů TV Markíza na nosítkách převezen na urgentní příjem, kde byl pět hodin operován. 

Přítomní policisté zpacifikovali a zadrželi střelce. Následně obehnali okolí místa činu páskou a evakuovali kulturní dům. Ochranka se zároveň postarala o bezpečnost ostatních členů vlády. 

Nejnovější zprávy