Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 8. září 2024

Svátek slaví Mariana, zítra Daniela

Babiš se musí omluvit za výrok, že Kalousek "zabil lidi cez padáky," rozhodl soud

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Babiš se musí omluvit za výrok, že Kalousek "zabil lidi cez padáky," rozhodl soud

Lenka Kučerová

15. září 2023 10:27

Andrej Babiš

Nejvyšší soud (NS) rozhodl, že se předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš musí omluvit Miroslavu Kalouskovi za své kontroverzní výroky, v nichž obvinil někdejšího ministra financí z rozkrádání ministerstva obrany a za výrok, že Kalousek "zabil lidi cez padáky".

NS rozhodl o změně původních rozsudků Okresního soudu pro Prahu-západ a Krajského soudu v Praze. NS zdůraznil, že výrok, i přes jeho spornou jazykovou formulaci, obsahoval konkrétní tvrzení o činnosti, kterou Kalousek podle Babiše prováděl, a nebyl pouhým hodnocením nebo vyjádřením názoru. 

Podle rozhodnutí NS musí Babiš do tří dnů ode dne právní moci rozsudku poslat písemnou omluvu Miroslavu Kalouskovi. Právní moc nabyde platnosti po doručení rozsudku, což obvykle trvá několik týdnů. Dále má dojít k ústní omluvě při zasedání Poslanecké sněmovny, a to na první schůzi po nabytí právní moci rozsudku.

Ke sporu došlo v roce 2018 během zasedání Sněmovny před hlasováním o důvěře vládě ANO a ČSSD. Kalousek kritizoval Babiše za jeho chování při vysvětlování kauzy Čapí hnízdo a upozornil na Babišovu přísahu na zdraví svých dětí.  

Babiš svými výroky cílil na Kalouskovo působení ve funkci náměstka ministra obrany, během kterého došlo k uzavření několika kontroverzních zakázek, včetně nákupu padáků VTP-100, které později způsobily úmrtí vojáka.

Kalousek se proti výroku bránil žalobou na ochranu osobnosti a u Okresního soudu pro Prahu-západ se domohl písemné omluvy u omluvy na schůzi Sněmovny. Babiš ale odvoláním dosáhl zrušení verdiktu s odůvodněním, že prostředí Parlament zaručuje svobodu projevu. 

NS ale s tímto odůvodněním nesouhlasil a uvedl, že výrok neměl žádnou souvislost s jednáním o důvěře vládě. Podotkl, že jím Babiš sledoval své osobní zájmy.

Nejnovější zprávy