Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

Black Friday dostal název po chaosu v ulicích, dnes prodejci nabízí slevy celý měsíc

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Black Friday dostal název po chaosu v ulicích, dnes prodejci nabízí slevy celý měsíc

Lenka Kučerová

2. listopadu 2023 17:00

Ilustrační foto

Black Friday je nákupní svátek, který se v USA slaví den po svátku Díkůvzdání, tedy čtvrtý pátek v listopadu. Tento den představuje začátek vánočního nákupního horečku a tradičně nabízí závratné slevy a akční nabídky na zboží různých kategorií. Mnoho lidí považuje Black Friday za nejlepší nákupní den v roce a připravuje si své seznamy a strategie, jak využít tuto příležitost k maximalizaci úspor.

Název Black Friday má kořeny v historii a poprvé se objevil v polovině 20. století. Jeho původ se datuje do Filadelfie, kde se začal používat jako označení pro nápor a chaos v ulicích a v obchodech den po Díkůvzdání. Tento den byl tradičně považován za začátek vánočního nákupního období, a tak přitahoval zástupy lidí, kteří hledali výhodné nabídky a slevy.

Černý pátek však nebyl vždy spojen jen s pozitivními událostmi. Představoval také velkou zátěž pro obchodníky a pro policejní složky, které musely řešit dopravní zácpy a řadu problémů způsobených přeplněnými obchody.

S postupem času se Black Friday stal jedním z největších nákupních dnů v roce, a to nejen v USA, ale také v mnoha dalších zemích, včetně Kanady, Spojeného království a dalších evropských zemí. Většina obchodů a online prodejců vydává na tento den atraktivní nabídky a slevy na své produkty.

Přestože se Black Friday původně soustředil na tradiční kamenné obchody, v posledních letech se stává stále více záležitostí online nakupování. Mnoho zákazníků preferuje pohodlí nákupu z domova nebo z práce a vyhýbá se tak davům lidí a přeplněným obchodům.

To je také důvodem, proč mnoho online prodejců začíná nabízet slevy a akce již několik dní před samotným Black Friday, čímž se rozšířil koncept tzv. "Black Friday Week." Některé obchody ale slevové akce vztáhly na celý měsíc, a proto se s Black Friday výprodejem můžeme setkat už od začátku listupadu.

Nejnovější zprávy