Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 13. září 2024

Svátek slaví Lubor, zítra Radka

Bomba z války v Litvínově vydrží na místě déle. Pyrotechnici posunuli eliminaci

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Bomba z války v Litvínově vydrží na místě déle. Pyrotechnici posunuli eliminaci

Andrea Malá

24. srpna 2024 19:50

V Litvínově se našla nevybuchlá letecká puma. (21.8.2024)

Unikátní nevybuchlou leteckou pumu z dob druhé světové války, která byla tento týden nalezena v průmyslovém areálu v Litvínově, zřejmě odpálí pyrotechnici nejdříve ve čtvrtek. Původně se mluvilo o středě. 

"Pyrotechnici budou moci vstoupit do bezprostřední blízkosti pumy v úterý 27. srpna po obědě, tj. po uplynutí stanovené lhůty. Samotné likvidaci budou předcházet přípravné práce, které budou hotové pravděpodobně ve čtvrtek a následně dojde k její eliminaci," uvedla dnes policie na síti X.

Policisté ve čtvrtek odpoledne obnovili provoz na silnici I/27. Od pátečního rána také opět jezdí tramvaje. Uzavřena zůstává železniční trať a obslužná komunikace vedoucí z druhé strany. V pátek došlo k odstavení etylenové jednotky a utlumování provozu ostatních petrochemických jednotek kvůli nedostatku vstupních surovin z rafinérie. 

V Litvínově byla ve středu při výkopových pracích nalezena anglická letecká puma ráže 500 liber, jejíž nebezpečnost spočívá v iniciačním mechanismu. Podle expertů jde o unikátní nález.

"Do včerejšího dne totiž pyrotechnici pracovali pouze s nálezy, které v sobě měly mechanický iniciační systém. V tomto případě puma obsahuje dlouhodobý chemický časový zapalovač, který je velice nebezpečný nejen ve své nepředvídatelnosti. Nastaven může být až na 144 hodin, tedy 6 dní," vysvětlila policejní mluvčí Irena Pilařová.

Podle policie je proto nutné razantní opatření, kdy došlo k evakuaci téměř 600 osob a uzavření okolního prostoru ve vzdálenosti půldruhého kilometru od místa nálezu. 

"Důvodem je nepředvídatelnost možné iniciace letecké pumy, a to nejen kvůli samotnému nálezu, ale také kvůli povrchovému poškození, ke kterému došlo při výkopových pracích. Vliv času měl také na znehodnocení nálezu svůj podíl. Pyrotechnikům i tato skutečnost často značně ztěžuje práci," dodala mluvčí.

Nejnovější zprávy