Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 25. září 2024

Svátek slaví Zlata, zítra Andrea

Brit (†22) zahynul na východě Ukrajiny, bojoval po boku ukrajinské armády

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Brit (†22) zahynul na východě Ukrajiny, bojoval po boku ukrajinské armády

Jana Procházková

1. září 2023 6:49

Samuel Newey na snímku z roku 2020. Jeho bratr Daniel ho popsal jako „výjimečného muže, dobrého vojáka a jednoho z nejstatečnějších lidí, jaké jsem kdy měl tu čest poznat“.

Rodina britského občana ve čtvrtek oznámila britskému tisku úmrtí Samuela Neweyho bojujícího na Ukrajině po boku ukrajinské armády, informuje deník The Guardian.

Smrt britského občana na Ukrajině potvrdilo i ministerstvo zahraničních věcí v Londýně. Samuel Newey (22) z města Solihull nedaleko Birminghamu zahynul ve středu při boji, napsal v příspěvku na sociální síti jeho bratr Daniel Newey.

"Měl právě 21 let, když se rozhodl odcestovat na Ukrajinu, aby se postavil proti ruskému imperialismu," uvedl. Dodal, že na svého „malého bratra“ je hrdý. "Jsi výjimečný muž, dobrý voják a jeden z nejstatečnějších lidí, jaké jsem kdy měl tu čest znát," napsal. Zároveň zveřejnil fotografii svého bratra v ukrajinské vojenské uniformě.

Samuel Newey odcestoval na Ukrajinu jako člen zahraniční dobrovolnické bojové jednotky známé jako Dark Angels. V roce 2020 spolu se svým otcem Paulem čelil v Británii obviněním z teroristických trestných činů za to, že v roce 2019 pomáhali Danielu Neweymu při cestě do Sýrie bojovat po boku kurdských milicí Oddíly lidové sebeobrany (YPG) proti Islámskému státu, . Obvinění britská prokuratura po přezkoumání stáhla.

Nejnovější zprávy