Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 5. července 2024

Svátek slaví Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra Upálení Mistra Jana Husa (1415)

Bude na důchody? Nelichotivá čísla pro Česko! Ministr Stanjura varuje před populisty

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Bude na důchody? Nelichotivá čísla pro Česko! Ministr Stanjura varuje před populisty

Andrea Malá

23. února 2024 10:10

Ilustrační fotografie.

Bude mít Česko do budoucna peníze na důchody? Systém důchodového pojištění byl loni ve schodku 72,8 miliardy korun. Jde o dosud nejvyšší propad. Z dostupných čísel vyplývá, že systém byl v deficitu také v lednu. 

Nejnovější čísla systému důchodového pojištění zveřejnilo ministerstvo financí. Zatímco výdaje na penze loni vzrostly téměř o 17 procenta na více než 692 miliard korun, příjmy rostly jen o osm procent na 619,5 miliardy korun. 

V deficitu je systém zatím i v letošním roce, za leden byl v minusu 8,1 miliardy korun. Je to však o přibližně čtvrt miliardy korun méně než loni. 

"Schodek důchodového účtu loni dosáhl takřka 73 miliard při výdajích na penze téměř 700 miliard, což je za 20 let ztrojnásobení. To vše za zběsilého křiku opozice o tom, že okrádáme důchodce, jejichž kupní síla se přitom nezhoršila. Naše vládní důchodové změny mají za tři roky snížit deficit účtu na třetinu," uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). 

Šéf státní kasy zmínil, že vládní kroky oceňují světové ratingové agentury a posvětil je Ústavní soud. "Nenechme se oblbnout populisty, kteří honí laciné politické body," dodal Stanjura.

Celkový počet důchodců, jimž stát vyplácí alespoň jeden z druhů důchodů, činí přes 2,8 milionu lidí. Vyplácených důchodů bylo evidováno skoro 3,4 milionu. 

Nejnovější zprávy