Burčák 2024? Takový ročník jste ještě nezažili
29. července 2024 13:53
Letošní vinařská sezóna je plná výzev a nejistot. Vinaři musí opět tvrdě pracovat a doufat, že podzim přinese očekávaný výsledek.
Začátek roku přinesl vinařům těžké období, kdy bojovali proti zavedení spotřební daně na víno, což by ohrozilo celý obor. I přes promyšlenou strategii odpůrců se podařilo zdravý rozum prosadit. Práce na vinicích byla komplikována jarními mrazy, které způsobily miliardové škody, ačkoliv kroupy letos vinice na Valticku a kolem Pálavy minuly.
Teplé jaro s dostatkem vláhy přineslo vinařům naději. Vinice se zazelenaly a hrozny začaly dozrávat, což přineslo optimismus a radost při pohledu na krásně upravené vinice, zejména při západu slunce.
Díky teplému jaru a slunnému létu slibuje letošní vinařský ročník zajímavou úrodu s rychlejším dozráváním hroznů, které budou pravděpodobně zralé o 14 dní dříve než loni. V minulých letech začínalo sklizení raných odrůd, jako je Muller Thurgau, ve druhé polovině srpna. Nejranější odrůdou je Augustovskij, vysazená před pěti lety na Kraví hoře v Dolních Dunajovicích, a je považována za vinařskou raritu.
Například skupina Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice experimentuje s řadou dalších raritních odrůd, které jsou buď nové, nebo se v regionu nikdy nepěstovaly. Mezi tyto odrůdy patří například Cabernet Blanc, Bouvierův hrozen, Tramín žlutý, Petit Verdot, Cabernet Franc, Shiraz a Carmennere. Experimentování a poznávání nových odrůd je pro rodinné vinařství ve Valticích velkou vášní.
„Máme ve výsadbách řadu dalších raritních odrůd, které jsou buď nové nebo se u nás nikdy nepěstovaly. Jde o odrůdy jako Cabernet Blanc, Bouvierův hrozen, Tramín žlutý nebo Petit Verdot, Cabernet Franc, Shiraz nebo Carmennere. Experimentovat a poznávat nové nás v našem rodinném vinařství ve Valticích prostě baví,“ sdělil redakci v tiskové zprávě David Šťastný, ředitel, Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice.
Odrůda Augustovskij letos značně utrpěla jarními mrazy, ale zdravotní stav další rané odrůdy, Irsai Oliver, je výborný. „Je to až neuvěřitelné, v úterý 30.7. jdeme sbírat hrozny s předpokládanou cukernatostí 16-17 stupňů ČNM. O víkendu 2-4. srpna už budeme mít čerstvý burčák na Vinařské pohotovosti ve Valticích," uvedli vinaři. Sledují denně předpovědi počasí, protože slunný podzim je klíčový pro dozrání nejlepších hroznů. Přestože vinaři ještě nemají vyhráno, doufají, že letošní komplikovaný ročník dopadne dobře a zdravý rozum zvítězí. Stále bojují o přežití, jak ukazuje i vzpomínka na rok 2014, kdy déšť zničil slibnou úrodu.