Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 19. května 2024

Svátek slaví Ivo, zítra Zbyšek

Bylo to zvláštní tornádo? Meteorologové řekli, co viděli lidé na jihu Čech

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Bylo to zvláštní tornádo? Meteorologové řekli, co viděli lidé na jihu Čech

Andrea Malá

7. května 2024 16:50

Ilustrační fotografie.

Velkou částí Česka se v pondělí přehnaly silné bouřky. Na jihu Čech si lidé všimli i jiného jevu, přičemž se mohli bát, že jde o tornádo. Meteorologové v úterý na sociální síti vysvětlili, o co se jednalo. 

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se mohli se zvláštním jevem setkat obyvatelé obcí Adamov a Hůry, které se nacházejí severovýchodně od Českých Budějovic. Pravděpodobně se tam vyskytlo tzv. gustnado. "Vzhled na videu by napovídal, že se jedná o zvláštní typ tornáda, ale není tomu tak," zmínili meteorologové na sociální síti X.

Gustnado může vzniknout na rozhraní výtoku studeného vzduchu z bouřky, kde je výraznější horizontální střih větru, vysvětlili experti. Podle nich většinou není spojené s oblakem, jak tomu bývá u tornáda. Gustnado se tak často objevuje relativně daleko od bouřky. 

Ústav ovšem upozornil, že i tak může způsobit škody srovnatelné s dopadem slabého tornáda. "Jeho projevy tak nejsou zdaleka tak silné jako v případě mezocyklonálního tornáda spojeného se supercelou (jako bylo například to na jižní Moravě). Zpravidla se také jedná o jev krátkého trvání," dodali odborníci.

Českem se včera prohnaly bouřky, které způsobily problémy v dopravě, například na páteřní dálnici D1. Místy napršelo v kombinaci s následným deštěm na některých místech i kolem 50 milimetrů srážek, výjimečně to mohlo být i více. 

Nejnovější zprávy