Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 19. září 2024

Svátek slaví Zita, zítra Oleg

Ceny plynu klesají. Pražská plynárenská a E.ON je snížily o 16 procent

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Ceny plynu klesají. Pražská plynárenská a E.ON je snížily o 16 procent

Lenka Kučerová

4. září 2023 11:58

Zemní plyn

Ceny plynu nadále klesají. Pražská plynárenská a E.ON je od 1. září snížily v průměru o 16%. Obě společnosti to uvedly na svých webových stránkách.

Pražská plynárenská uvedla, že ceny zemního plynu v rámci ceníků budou nyní až o 44 % pod vládou stanoveným cenovým stropem, napsala v tiskové zprávě. Aktuálně tak podle svých slov nemá žádné zákazníky z řad domácností, kteří by měli cenu vyšší, než je vládou stanovený cenový strop. 

"Domácnost v bytě, která využívá zemní plyn na vaření a ohřev vody (spotřeba 4 MWh/rok), ušetří ročně zhruba 1 450 Kč, oproti vládou stanovenému cenovému stropu pak 4 600 Kč. Domácnost v bytě, která využívá zemní plyn na vaření, ohřev vody a topení (spotřeba 11 MWh/rok), ušetří ročně asi 4 000 Kč, oproti vládou stanovenému cenovému stropu pak 12 600 Kč," uvedl dodavatel.

Nový předpis plateb obdrží zákazníci, kterých se přepočet záloh týká,  během následujících týdnů. K dispozici jsou pro zákazníky od 1.9. 2023 i nové fixované ceny plynu i elektřiny.

E.ON také od září snížil o 16 % ceny plynu pro přibližně 140 000 klientů, kteří nemají fixovanou cenu. "Zákazník s běžnou spotřebou tak za dodanou MWh plynu zaplatí 2 321 Kč. Oproti svým současným cenám ušetří za jednu MWh dodaného plynu 436 Kč a oproti stále platným cenovým stropům je pak úspora 704 Kč za MWh. Ceny za dodaný plyn budou tedy zhruba 25 % pod cenovým stropem," uvedl dodavatel.

"Ročně pak domácnost, která plynem ohřívá vodu a odebere přes 7 MWh plynu, ušetří s novými cenami za rok přes 3 000 Kč. Úspora u těch, kteří plynem i topí a ročně spotřebují kolem 15 MWh pak přesáhne 6 500 Kč v celkové částce, kterou za plyn zaplatí. Snížení cen plynu se týká všech domácností i malých podnikatelů, kteří u E.ONu mají tarify bez fixní ceny," dodal na webu.

Nejnovější zprávy