Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 24. června 2024

Svátek slaví Jan, zítra Ivan

Ceny pohonných hmot v Česku dále klesají. Mohou za to zejména dva faktory

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Ceny pohonných hmot v Česku dále klesají. Mohou za to zejména dva faktory

Lukáš Kovanda

30. května 2024 9:26

Ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty v Česku dále zlevňují, byť tempo zlevňování zpomaluje. Průměrná cena benzinu klesla za poslední týden o 32 haléřů na 38,77 koruny za litr. Výrazněji, o 37 haléřů na litr, zlevnila nafta. Litr dieselu v současnosti stojí v průměru 36,87 Kč/l, což je nejméně od letošního ledna.

V příštích sedmi dnech pohonné hmoty dále zlevní, opět o něco pomaleji, v rozsahu kolem 15 haléřů na litr v případě benzinu a 20 haléřů v případě nafty. Důvodem je pokračující poměrně nízká cena ropy Brent na světových trzích – nízká v porovnání zejména s dubnovými úrovněmi – a také poměrně výrazné květnové zpevnění koruny vůči americkému dolaru, v němž se ropa obchoduje.

Poměrně nízká je také cena velkoobchodně prodávaných paliv na komoditní burze v Rotterdamu. Například velkoobchodní cena nafty je nyní v přepočtu do koruny prakticky nejnižší od začátku letoška. 

Cena ropy Brent by se měla nadále držet na stabilizované, poměrně nízké úrovni mírně nad úrovní 80 dolarů za barel. Její stabilní vývoj je výslednicí působení dvou zásadních protichůdných tlaků, které se vzájemně „ruší“. 

Prvním je napětí na Blízkém východě, které tlačí cenu ropy vzhůru. Pokračují totiž útoky jemenských povstalců na obchodní plavidla v Rudém moři, přičemž Izrael navíc nyní upozorňuje, že do konce letoška nebude schopen porazit teroristické hnutí Hamás.

Druhým tlakem je pak ten na pokles cen ropy. Nadále se totiž upevňuje obava trhů, že americká centrální banka bude postupovat se snižováním svých základních úrokových sazeb mnohem pomaleji, než se ještě nedávno čekalo. Bude tak trvat déle, než poptávka po ropě bude moc výrazněji oživit.

Kartel OPEC a jeho spojenci zasedají o víkendu, ovšem v základním scénáři nelze čekat nějaké zásadní překvapení. Pokud by však delegáti překvapili, cena ropy by citelněji stoupla, v důsledku dalších škrtů v těžbě. V takovém případě by se ještě v první polovině června cena pohonných hmot v ČR stabilizovala, případně by došlo na jejich mírné zdražení.

Nejnovější zprávy