Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 8. července 2024

Svátek slaví Nora, zítra Drahoslava

Ceny potravin v Česku: Zlevnily mléčné výrobky, brambory či vejce! Kolik můžete ušetřit?

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Ceny potravin v Česku: Zlevnily mléčné výrobky, brambory či vejce! Kolik můžete ušetřit?

Andrea Malá

12. ledna 2024 21:30

Ceny potravin v Česku.

Brambory nebo pšeničné bílé pečivo koupíme o pětinu levněji než na konci minulého roku. Za kilogram másla zaplatíme v průměru 148 korun, tedy o 29 korun méně, zhruba desetinu ušetříme při nákupu vajec. Zlevnila také vepřová pečeně nebo jablka. Mírně si naopak připlatíme za sýr eidam (5 %) či konzumní chléb (4 %). Průměrná sleva sledovaných položek v akčních letácích byla 27 %. Vyplývá to z lednového srovnání cen třinácti vybraných základních potravin v akčních letácích sedmi největších obchodních řetězců. Analýzu provedla společnost Česká distribuční, která je součástí skupiny VLTAVA LABE MEDIA a zároveň největším distributorem tištěných letáků v České republice. 

„Vývoj cen potravin je pro spotřebitele jedním z nejdůležitějších témat. V souvislosti s legislativními změnami platnými od začátku tohoto roku se mu dostává o to více mediální pozornosti. V České distribuční se dlouhodobě a pravidelně věnujeme sledováním cen v akčních letácích, zejména pokud jde o základní potraviny. Z naší aktuální analýzy vyplývá, že u většiny základních potravin došlo k meziměsíčnímu poklesu cen. Za máslo nebo bílé pečivo zaplatíme o pětinu méně. Pouze čtyři ze třinácti zkoumaných položek jsou začátkem roku dražší, jde však o zdražení v řádu nižších jednotek procent. V každém případě se vyplatí sledovat akční letáky, které mohou domácnostem ušetřit až čtvrtinu výdajů za nákup základních potravin,“ říká Jaroslav Staněk, manažer marketingu a komunikace České distribuční. 

Levnější brambory, máslo či vejce

Brambory a pšeničné bílé pečivo jsou meziměsíčně o 21 % levnější. Znamená to, že za kilogram konzumních brambor nově zaplatíme v průměru 17 korun, zatímco za kilogram bílého pšeničného pečiva zhruba 51 korun. Největší korunová sleva se týká másla, kde oproti prosinci ušetříme 29 korun za kilogram, resp. 16 %. Deset vajec velikosti M pořídíme v průměru za 32 korun, tedy s 9% meziměsíční slevou. Osm korun ušetříme při nákupu kilogramové vepřové pečeně a dvě koruny za kilogram jablek. Nepatrně zlevnil také bílý jogurt, polotučné mléko nebo hladká pšeničná mouka, ve všech třech případech se však jedná o úsporu do výše jedné koruny. 

Mírně si připlatíme za sýr eidam nebo chléb

Pouze čtyři ze třinácti sledovaných položek byly meziměsíčně dražší. Nejvíce je to patrné u eidamu, kde za kilogramovou cihlu zaplatíme zhruba 178 korun, tedy o 9 korun více. Konzumní kmínový chléb zdražil o dvě koruny za kilogram a stojí v průměru 48 korun. Cena výčepního lahvového piva a krystalového cukru zůstala prakticky beze změny.  

Nejnovější zprávy