Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 8. září 2024

Svátek slaví Mariana, zítra Daniela

České penze v lednu opět vzrostou. O nové výši má být jasno už tento týden

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

České penze v lednu opět vzrostou. O nové výši má být jasno už tento týden

Andrea Malá

9. července 2024 19:01

Česká koruna (CZK)

Zřejmě už zítra se penzisté dozvědí, o kolik se jim v lednu 2025 zvýší důchody. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž avizuje tiskový brífink k valorizaci důchodů. Už na jaře se přitom objevily odhady ohledně procentuální výše navýšení penzí. 

Brífink k valorizaci důchodů od ledna 2025 má proběhnout ve středu odpoledne za účasti ministra Marina Jurečky (KDU-ČSL) a ředitele odboru sociálního pojištění Tomáše Machance, informovalo ministerstvo v avízu. 

Podle dřívějších odhadů ministerstva z letošního jara by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. Úřad ale zdůrazňoval, že jde jen o prozatímní odhady.

"2,1 % aktuálně odhadujeme jako minimální a ze zákona vyplývající zvýšení důchodu, a to na základě růstu cen měřeného změnou indexu životních nákladů domácností důchodů mezi červencem 2023 a červnem 2024. Ten vzrostl právě na hodnotu 2,1 %," řekl mluvčí Jakub Augusta v dubnu serveru TN.cz. 

Penze se naposledy zvyšovaly k 1. lednu 2024. Základní výměra starobního, invalidního, vdovského, vdoveckého a sirotčího důchodu se pro letošní rok zvýšila o 360 korun na 4400 korun měsíčně. Valorizace proběhla podle nových pravidel, kdy je výpočet růstu cen odvozen pouze z indexu spotřebitelských cen za domácnosti důchodců.

V Česku se důchody vyplácejí v pravidelných měsíčních lhůtách, přičemž výplatními termíny jsou sudé dny od 2. do 24. dne v měsíci. Klienti zařízení sociálních služeb s celoročním pobytem dostávají peníze 15. den v měsíci. 

Nejnovější zprávy