Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 27. září 2024

Svátek slaví Jonáš, zítra Václav, Den české státnosti

Českem se šíří velmi nakažlivý svrab! Nejhorší situace za posledních 20 let

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Českem se šíří velmi nakažlivý svrab! Nejhorší situace za posledních 20 let

Jana Procházková

6. září 2023 4:25

Kůže na ruce napadená svrabem.

Česká republika se potýká s nečekaným problémem - řádí mezi lidmi svrab. Je to nejhorší situace za posledních 20 let a počet případů stále stoupá.

Za pouhých šest měsíců lékaři zaznamenali 4 873 případů svrabu, což je výrazný nárůst oproti loňskému roku, kdy jich bylo o polovinu méně, informuje Blesk.

"Svrab se nevyskytuje na místech, která se vyznačují výrazným zrohovatěním, jako jsou například paty," vysvětluje pro web epidemiolog Roman Prymula, který také popsal, jak lze svrab na kůži odhalit. "Je to velmi zajímavé onemocnění a dá se poznat i téměř laicky. Roztoč si najde cestu dovnitř, a jak se zavrtává dovnitř, projevuje se zánětem kolem vstupu do své chodby, pak se vytvoří drobný proužek a pak chodbu zase opustí, to znamená, že na povrchu kůže vytvoří drobné zarudlé čárky."

Podle Prymuly je šíření svrabu masivní a může postihnout i ty, kteří dodržují hygienu. "Může se velmi intenzivně šířit v různých dětských kolektivech a dokonce i od domácích zvířat. Dokonce i pytláci bývají nakaženi," varuje. "Roztoč svrabu je citlivý, takže když ho dáme do nějakého igelitového sáčku, tak po několika hodinách není schopen přežít, řekněme 48-72 hodin určitě," řekl Prymula a dodal, že léčba, která je v současné době k dispozici, je kvalitní. Podle něj je třeba léčit i domácí zvířata, aby se zabránilo opětovnému nakažení.

Co to je svrab?

Svrab je nepříjemné kožní onemocnění způsobené roztočem známým jako svrab lidský neboli Sarcoptes scabei hominis. Jsou to drobní, osminozí a opravdu nenápadní roztoči světlé až průsvitné barvy. Tito parazité jsou tak malí, že je na kůži nelze vidět, protože jsou velcí do 0,3 milimetru.

Jak je možné, že způsobují tolik problémů? Doslova se zavrtávají do svrchní vrstvy kůže, kde samička vyvrtává tunely a klade vajíčka. Každá samička je schopna na konec tunelu naklást v průměru 50 vajíček, která dozrávají 2 až 3 týdny. Svrab se dále přenáší přímým kontaktem s kůží. Je vysoce nakažlivý a ani vysoká úroveň hygieny nezabrání jeho přenosu.

Jak se svrab přenáší?

Svrab se přenáší přímým tělesným kontaktem s kůží nakažené osoby, tedy intimním stykem. Přenáší se však také nepřímo, a to sdílením oblečení nebo ložního prádla. Je proto velmi důležité si uvědomit, že postižená osoba musí být léčena současně s osobami ve svém okolí, protože onemocnění je vysoce nakažlivé. Šíření nemoci je obzvláště rizikové v kolektivech s úzkým kontaktem, sociálních zařízeních nebo ubytovnách.

Abyste poznali, že se jedná o vyrážku způsobenou svrabem, měli byste věnovat pozornost následujícím znakům:

Časový rámec: Po prvním kontaktu s postiženou osobou může trvat 2 až 5 týdnů, než se objeví první příznaky svrabu. U osob, které již dříve svrabem onemocněly, se příznaky objevují rychleji, často již 1 až 4 dny po kontaktu s infekcí.
Svědění: Intenzivní svědění je typickým příznakem svrabu, a to zejména v noci. Svědění může být velmi silné a obtěžující.
Kopřivka: V místě kousnutí roztočem svrabu může vzniknout kopřivka, což jsou červené, vyvýšené svědivé útvary na kůži.
Pupínky a hrbolky: Na postižené kůži se mohou objevit pupínky a malé hrbolky pod povrchem kůže.
Infikované rány: Neustálé škrábání postižených oblastí může způsobit infikované rány, které vyžadují léčbu antibiotiky.
Stopy po kousnutí roztočem: Na kůži mohou být někdy patrné stopy po kousnutí roztočem. Tyto stopy mohou vypadat jako drobné vystouplé nebo odbarvené čárky.

Je důležité poznamenat, že roztoči svrabu nejsou lidským okem viditelní, protože jsou velmi malí (asi jako špička špendlíku), takže byste je na kůži sami těžko zpozorovali. Pokud máte podezření na svrab kvůli výše uvedeným příznakům, měli byste co nejdříve vyhledat lékařskou pomoc pro diagnózu a léčbu.

Léčba

Terapie svrabu je lokální nebo celková. K lokální terapii svrabu se používají antiskabietika, tedy masti a krémy s obsahem látek, které zákožky zničí. Tyto přípravky je však nutno aplikovat důkladně na celé tělo, od krku dolů. V místě, kde mast není nanesena, mohou zákožky přežívat. Proto je nutné přípravek nanést tak, aby působil na zákožky přímo, kontaktně. U mladších dětí je třeba natřít i obličej a vlasatou část hlavy. Po namazání celého těla se ruce neumývají, píše NZIP

Léčebnou kúru je nutno podstoupit opakovaně, přípravky se aplikují 1× za 24 hodin obvykle tři po sobě následující dny; jednorázová aplikace nestačí. Během jedné léčebné kúry je nemocnému doporučeno se nemýt. Po každé kúře je nutno se vykoupat, vyměnit prádlo a povlečení a všechno prádlo opět vyvařit nebo ošetřit doporučeným způsobem. 

Je důležité současně léčit všechny osoby v těsném kontaktu s nakaženým, přestože nemají klinické obtíže. 

I když jsou zákožky po terapii zničeny, příznaky mohou přetrvávat i několik týdnů po ukončení léčby.

Nejnovější zprávy