Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 18. září 2024

Svátek slaví Kryštof, zítra Zita

Česko děsí deštivé počasí. Čekají se velké povodně

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Česko děsí deštivé počasí. Čekají se velké povodně

Lenka Kučerová

13. září 2024 8:00 | Aktualizováno: 13. září 2024 8:29

Povodně, ilustrační fotografie.

Dnes ráno bylo v Česku hlášeno 15 míst s povodňovými stupni, přičemž většina z nich byla na prvním stupni, což značí bdělost. Druhý stupeň, tzv. pohotovost, platil na Chrudimce v Padrtech na Chrudimsku a na Malé Hané v Opatovicích. 

Podle dat z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) jsou hladiny toků ve východní části Česka pravděpodobně zvyšovány hlavně preventivním upouštěním nádrží. Za posledních 23 hodin spadlo nejvíce srážek ve Zlatých Horách na Jesenicku, kde bylo naměřeno 59 litrů vody na metr čtvereční. V Česku bude nadále vytrvale pršet a srážky mohou být extrémní. Na většině území ČR hrozí záplavy.

První stupeň povodňové aktivity platil například na Desné v Koutech nad Desnou na Šumpersku a na Hloučele pod vodní nádrží Plumlov, což souviselo s preventivním upouštěním nádrží. Bdělost hlásí i Dyje na stanicích Vranov - Hamry, Znojmo a v Nových Mlýnech, stejně jako Oslava v Mostišti pod přehradou. Vodohospodáři kvůli riziku povodní upouštějí přehrady už několik dní.

Meteorologové varují, že nejkritičtější situace má nastat až o víkendu, ale už dnes by mohly některé řeky dosáhnout i třetího, tedy nejvyššího stupně povodňové aktivity. Nejvíce srážek očekávají v Jeseníkách.

Za posledních 23 hodin byly deště nejvýraznější v Jeseníkách, Orlických horách a východní až jihovýchodní části Moravy. Podle webu Envidata, založeném na datech ČHMÚ, od středečních 8:00 do dnešních 7:00 nejvíce napršelo ve Zlatých Horách na Jesenicku, kde spadlo 59 milimetrů srážek.

Přes 52 milimetrů napršelo v Kroměříži a ve Zlíně, a nad 50 milimetrů bylo zaznamenáno také ve Zdobnici a části Deštného v Orlických horách, stejně jako v obci Strání na Uherskohradišťsku.

Ústřední povodňová komise na čtvrtečním jednání doporučila bedlivě sledovat stav rybníků a menších vodních nádrží, kvůli předpovědi silných dešťů a možných záplav. Rovněž navrhla zvážit zrušení víkendových akcí a pokračovat v preventivních opatřeních. Lidé by od pátečního večera neměli chodit do lesů a parků, protože silný vítr a podmáčená půda mohou způsobit pády stromů a sesuvy půdy. Uvedl to ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Dnes se komise znovu sejde a situaci zhodnotí, společně s Ústředním krizovým štábem za účasti premiéra Petra Fialy (ODS). Ministři a další zástupci státu zůstávají v kontaktu s hejtmany a regionálními povodňovými komisemi.

Nejnovější zprávy