Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 16. června 2024

Svátek slaví Zbyněk, zítra Adolf

Česko - Kanada 3:4. Národní tým dohnal dvoubrankové manko, padl v prodloužení

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Česko - Kanada 3:4. Národní tým dohnal dvoubrankové manko, padl v prodloužení

Andrea Malá

21. května 2024 18:58

Mistroství světa v ledním v hokeji v Praze

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

Realizační tým v čele s hlavním trenérem Radimem Rulíkem udělal kvůli příjezdu dvou posil z Bostonu změny v sestavě. Nováčci David Pastrňák a Pavel Zacha utvořili první lajnu s kapitánem Romanem Červenkou. Jeho místo v původní elitní formaci se Sedlákem a Kašem zaujal Ondřej Palát.

Už po osmnácti vteřinách byl vyloučen obránce Jakub Krejčík, který nešťastně vyhodil puk přes plexisklo do hlediště. V oslabení unikl Flek, ale kanadského brankáře nepřekonal. Šance měli i hokejisté s javorovým listem, ale Dostál obstál. Reprezentace tak početní nevýhodu zvládla bez inkasovaného gólu.

Pak se řadu minut hrála vyrovnaná partie, než došlo k vyloučení také na druhé straně. Severson fauloval vysokou holí. Pastrňák se hned na začátku dostal ke střele, ale ta skončila na betonu. Ani Češi přesilovku nevyužili a dvě minuty před první přestávkou mohli inkasovat. Navrátilec z trestné lavice Severson trefil tyč. 

Vyrovnaná partie pokračovala i po změně stran, kdy nejprve měli převahu zámořští hráči, ale postupem času převzali iniciativu domácí, které opět podporovala zaplněná O2 arena. Dobrou šanci měl po Pastrňákově nabídce Červenka, ale Binnington jeho nájezd ustál. I druhá dvacetiminutovka nicméně skončila bez branek. 

Třetí třetina začala pro český tým podobně jako první část, tedy vyloučením. Sednout si šel Michal Kempný. Kanaďané hru pět na čtyři bleskově využili, přesnou ranou přes clonu se prezentoval Dylan Cozens. Češi mohli odpovědět díky čtvrté formaci, když Flek nabil Tomáškovi, ale jeho střela skončila v lapačce. 

I národní tým si zahrál druhou přesilovku po krosčeku talentovaného Bedarda. Elitní formaci s Pastrňákem se sice nedařilo, ale Martin Nečas pak geniální přihrávkou přes pásmo našel Dominika Kubalíka, který se k radosti vyprodané haly nemýlil. Po dvou minutách ale reprezentanti propadli v obranném pásmu a Mercer překonal Dostála, čímž vrátil Kanadě vedení. Náskok navíc za několik minut navýšil Hagel, který našel mezírku mezi rukou a tělem.

Střelec dosud rozdílového gólu poté fauloval Pastrňáka, který vyzkoušel se spoluhráči hru šest na čtyři. Ta byla úspěšná, když Palát tečoval Špačkovu střelu od modré čáry. Češi pak odvolali brankáře znovu, přičemž Nečas našel křižnou přihrávkou Červenku, který vyrovnal. Na stadionu vypukla euforie. 

Kanaďané si remízou v základní hrací době zajistili první místo ve skupině a v prodloužení mohli mít namále, protože Dubois fauloval Červenku. Rozhodující český gól ale nepřišel, naopak se v oslabení trefil podruhé v zápase Cozens a rozhodl o držiteli bodu navíc. 

Česko - Kanada 3:4 v prodloužení (0:0,0:0,3:3-0:1)

Branky: 50. Kubalík, 57. Palát, 59. Červenka - 42. Cozens, 52. Mercer, 56. Hagel, 64. Cozens

Nejnovější zprávy