Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 4. července 2024

Svátek slaví Prokop, zítra Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje

Česko na hranici epidemie. Počty nemocných s chřipkou a covidem rostou

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Česko na hranici epidemie. Počty nemocných s chřipkou a covidem rostou

Lenka Kučerová

20. prosince 2023 15:18

Ilustrační fotografie

Nemocnost v případě chřipkových onemocnění a akutních respiračních infekcí i nadále vzrůstá, přičemž hodnoty zůstávají v rámci sezónních úrovní. U akutních respiračních infekcí se však blíží k prahu epidemie. 

V porovnání s předchozím týdnem došlo k nárůstu nemocnosti o 18,2 procenta u chřipkových onemocnění a o 8,8 procenta u akutních respiračních infekcí. Tato čísla v současné době odpovídají průběhu sezóny. Hygienická služba ČR na sociální síti X upozornila, že trend nemocnosti v případě akutních respiračních infekcí směřuje k horní hranici epidemického prahu.

V uplynulém týdnu bylo v Česku potvrzeno přes 15 900 případů nemoci covid-19, což představuje nárůst o téměř tři tisíce případů ve srovnání s předchozím týdnem. Aktuálně je hospitalizováno 770 lidí, z nichž 55 pacientů vyžaduje péči na jednotkách intenzivní péče.

Vzhledem k vlně respiračních nemocí již Státní zdravotní ústav v říjnu vyzval k očkování proti chřipce a covidu-19. Odborníci také zdůraznili důležitost dodržování preventivních opatření, zejména v souvislosti s nemocemi šířícími se kapénkami a aerosoly. Upozornili na nutnost zůstávat doma při příznacích nemoci, jakými jsou rýma, kašel a teplota, a dodržovat hygienická opatření, včetně nošení respirátoru nebo roušky.

Odborníci dále zdůraznili, že je důležité chovat se odpovědně vůči ostatním, například zakrýváním úst při kašli a dodržováním pravidel pro snížení rizika šíření respiračních onemocnění.
 
 
 
 

Nejnovější zprávy