Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 6. července 2024

Svátek slaví Upálení Mistra Jana Husa (1415), zítra Bohuslava

Chodíte nakupovat do supermarketů? Vědci zdvihají varovný prst, měli byste si dát velký pozor

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Chodíte nakupovat do supermarketů? Vědci zdvihají varovný prst, měli byste si dát velký pozor

Lenka Kučerová

9. září 2023 14:50

Ilustrační foto

Nakupování v supermarketech se stalo běžnou součástí našeho života. Víte ale, že může představovat i určité zdravotní riziko? Nákupní vozíky v supermarketech podle vědců obsahují enormní množství bakterií, a mohou být horší než jiná místa, která obecně lidé považují za špinavá.

Nákupní vozíky putují z ruky do ruky, denně na ně sahá desítky lidí. A pravda je taková, že obchody obvykle nemají dostatek času ani zdrojů na to, aby se jim věnovaly speciální čistící péči. Většinou se nákupní vozíky vymění za nové a tím to končí.

Podle výzkumu, o kterém informuje server Daily Mail, lze na obyčejném nákupním vozíku najít až 361krát více bakterií než na klikách od záchodových dveří. Až tři čtvrtiny z testovaných vozíků obsahují nejnebezpečnější druhy bakterií, včetně potenciálně smrtícího Escherichia coli (E. coli) a bakterií rodu Salmonella.

Vědci prováděli testy na nákupních vozících ve čtyřech různých typech obchodů: v tradičních potravinových obchodech, v diskontních prodejnách, v velkých supermarketech a v luxusních obchodech. V diskontních prodejnách obsahovaly vozíky až 270krát více bakterií než kliky od toalet. Ty ve velkých supermarketech byly o něco čistší, ale stále obsahovaly třikrát více bakterií než kuchyňské desky.

Nejlépe na tom byly vozíky v luxusních obchodech, kde bylo zjištěno srovnatelné množství bakterií jako na běžné klávesnici počítače. Nicméně i přesto mělo téměř 29 procent z těchto vozíků bakterie rodu Bacillus, které jsou často spojovány s otravami z potravin. Nejhůře na tom byly vozíky z potravinových obchodů, kde bylo objeveno až 361krát více bakterií než na klikách od toalet.

Je třeba poznamenat, že ne všechny druhy bakterií jsou stejně nebezpečné. Více než 90 procent gramnegativních bakterií se považuje za potenciálně škodlivé pro lidi a často jsou rezistentní vůči antibiotikům. Právě tyto bakterie tvořily 75 procent nalezených bakterií na testovaných vozících a mohou způsobovat vážné nemoci, jako je zápal plic nebo pohlavně přenosné choroby, včetně kapavky.

Zbývajících asi 24 procent bakterií tvořily grampozitivní bakterie, které jsou obvykle méně nebezpečné, ale mohou způsobovat různé infekce, včetně kožních onemocnění. Je tedy jasné, že nákupní vozíky mohou být překvapivě jedním z nejméně hygienických míst, kterým se denně vystavujeme.
 

Nejnovější zprávy