Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 20. května 2024

Svátek slaví Zbyšek, zítra Monika

Co čeká bývalý Twitter? Musk testuje roční poplatky, zvažuje i zákaz sítě X v EU

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Co čeká bývalý Twitter? Musk testuje roční poplatky, zvažuje i zákaz sítě X v EU

Lenka Kučerová

19. října 2023 20:05

X (dříve Twitter)

Sociální síť X, dříve známá jako Twitter, plánuje zpoplatnit své služby.Majitel sítě Elon Musk již začal v některých státech vybírat poplatky za registraci a zvažuje možnost zablokovat přístup k síti X v rámci Evropské unie.

Podle serveru The Guardian bude síť X účtovat roční poplatek ve výši 1 dolaru novým uživatelům za přístup ke klíčovým funkcím sítě, jako je tweetování, retweetování a další interakce. Tento model byl nedávno zahájen v testovacím režimu na Novém Zélandu a na Filipínách.

Sociální síť X vydala prohlášení, ve kterém uvádí, že tato změna byla zavedena s cílem posílit boj proti spamu, zneužívání a aktivitám botů na její platformě. Noví uživatelé v těchto dvou zemích budou muset ověřit své telefonní číslo a následně zaplatit roční poplatek 1 dolar za právo přispívat obsahem a interagovat s ostatními uživateli.

V souvislosti s touto změnou budou noví uživatelé bez zaplacení omezeni na akce pouze pro čtení, což zahrnuje čtení příspěvků, sledování videí a účtů. Musk již dříve navrhl, že by všichni uživatelé sítě X měli platit za přístup k této sociální síti. 

Zatím není jasné, zda tato změna ovlivní stávající uživatele, kteří již mají účet na síti X, nebo zda budou mít také povinnost platit roční poplatek. Stejně tak nebyla stanovena cena pro český trh, ale pokud by se poplatek zaváděl globálně, mohl by činit zhruba 23 korun ročně v současném kurzu.

Musk také zvažuje možnost zakázat přístup k síti X uživatelům v Evropské unii kvůli zákonu o digitálních službách (DSA). Tento zákon byl přijat v srpnu a obsahuje pravidla týkající se šíření škodlivého obsahu a regulace některých praktik v digitálním prostoru. Musk by mohl následovat příklad Meta, která v současnosti blokuje používání své aplikace Threads v Evropě.

Nejnovější zprávy