Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 18. září 2024

Svátek slaví Kryštof, zítra Zita

DALŠÍ VAROVÁNÍ meteorologů: Přibyla další místa ohrožená povodněmi!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

DALŠÍ VAROVÁNÍ meteorologů: Přibyla další místa ohrožená povodněmi!

Andrea Malá

14. září 2024 17:23

Velká voda se valí koryty na Jesenicku. (14.9.2024) Video

Meteorologové v sobotu pozdě odpoledne podruhé během dne upravili výstrahu před projevy extrémního počasí v Česku. Nově varují před povodňovým ohrožením na Královédvorsku, v Bílovci, Novém Jičíně a Kopřivnici. Varování před deštěm a větrem zůstávají beze změny.

Meteorologové napsali, že déšť zejména v jihovýchodní polovině území stále pokračuje, přičemž intenzita na některých místech přechodně dosahuje i 30 milimetrů za hodinu. 

"Od středečního večera už napršelo na návětří Jeseníků a Krkonoš i kolem 300 mm, kolem 200 mm v Novohradských horách a na Ostravsku. Do noci na pondělí dosáhnou celkové úhrny za čtyřdenní období na návětří Jeseníků přes 500 mm, na hřebenech Krkonoš přes 400 mm," uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Srážkové úhrny bude na severních návětřích hor umocňovat zesilující severozápadní vítr, který bude nejsilnější v noci na neděli. Udeří i v oblasti Českomoravské vrchoviny a jižní a střední Moravy, kde bude v nárazech dosahovat i rychlosti kolem 90 km/h. Vzhledem k podmáčené půdě a olistění stromů může docházet k četným polomům a vývratům stromů. 

"V důsledku pokračujících, místy i velmi vydatných, srážek očekáváme další vzestupy hladin vodních toků, které budou v některých povodích i velmi výrazné. Nejvyšší vzestupy s četným překročením 3. SPA a případně i padesátiletých průtoků předpokládáme během soboty a neděle na tocích, které odvodňují Jeseníky, Opavsko a Ostravsko," upozornili meteorologové.

Došlo proto k rozšíření výstrahy pro extrémní stupeň ohrožení povodněmi na obce s rozšířenou působností Bílovec, Nový Jičín, Kopřivnice a také Dvůr Králové nad Labem..

Nejnovější zprávy