Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

Desetitisíce domácností v ČR jsou bez proudu. Viníkem je větrné a sněhové počasí

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Desetitisíce domácností v ČR jsou bez proudu. Viníkem je větrné a sněhové počasí

Jana Procházková

23. prosince 2023 19:19

Ilustrační fotografie

V důsledku špatného počasí a intenzivního sněžení a silného větru jsou v Česku tisíce domácností momentálně bez elektřiny. Podle společnosti ČEZ bylo do 15:00 zaznamenáno 28 tisíc domácností bez dodávky elektřiny, přičemž polovinu z nich tvořila odběrná místa v Ústeckém kraji. Společnost EG.D uvádí, že do 15:00 bylo bez proudu 8 200 odběrných míst, především na jihu země. Situace se stále mění vzhledem k aktuálním povětrnostním podmínkám, kdy se opravují některé poruchy, zatímco další vznikají.

V 15:00 měla společnost ČEZ celkem 60 poruch na vedení vysokého napětí a také několik desítek poruch na nízkém napětí, informuje o tom s odkazem na mluvčí Soňu Holingerovou web CNN Prima News.

"Z 3,7 milionu našich odběrných míst je bez dodávky elektřiny 28 tisíc domácností. Z toho 14 500 domácností se nachází v Ústeckém kraji, 5 800 ve Středočeském kraji, 2 600 v Pardubickém kraji, 1 600 v Plzeňském kraji a 1 300 domácností v kraji Vysočina. V ostatních krajích jsou zaznamenány izolované případy v řádu stovek odběrných míst," sdělila Holingerová. Firma momentálně nasadila zvýšený počet pracovníků a čet, včetně volných zaměstnanců.

„Situace se mění během celého dne, mokrý těžký sníh a vítr způsobují pády stromů, takže jsou strhané vodiče a poškozené izolátory. Naše těžká technika se na podmáčeném terénu k některým poruchám obtížně dostává, často si čety musí cestu prořezat pilou mezi spadanými stromy,“ popsala.

K 15:00 měla společnost EG.D zaznamenáno 26 poruch na vedení vysokého napětí, což znamenalo bez dodávky elektřiny 8 200 odběrných míst. V jižních Čechách bylo evidováno deset poruch na vedení vysokého napětí, což postihlo přibližně 1 700 odběrných míst. Na Prachaticku bylo tisíc míst bez elektřiny, 270 na Českokrumlovsku, 122 na Českobudějovicku, 115 na Jindřichohradecku a 89 na Písecku. Na Vysočině bylo asi 1 700 odběrných míst bez dodávek elektřiny, přičemž tisíc z nich bylo v okolí Humpolce, 200 kolem Telče a 400 kolem Velkého Meziříčí. Na jižní Moravě se omezení týkalo zhruba 4 800 odběratelů, nejvíce z nich bylo na Blanensku (1 000), po třech stech na Boskovicku a Kyjovsku a 231 na Tišnovsku.

Poruchy v elektroenergetické síti jsou převážně způsobeny pády větví a stromů do vedení, kdy neunesly nápor větru nebo těžkého mokrého sněhu, vysvětlil Budný. Technici intenzivně pracují na opravách, přestože se podařilo již mnoho poruch odstranit, nové se objevují kvůli celodennímu vytrvalému sněžení. Některé opravy v terénu jsou náročné, protože neustálé sněžení komplikuje dostupnost některých oblastí. Meteorologové navíc předpovídají až 30 centimetrů sněhu v severovýchodní části republiky.

Nejnovější zprávy