Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 25. září 2024

Svátek slaví Zlata, zítra Andrea

Do Česka míří podzim. 10 tipů, jak na něj připravit svou zahradu

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Do Česka míří podzim. 10 tipů, jak na něj připravit svou zahradu

Lenka Kučerová

24. září 2023 15:20

Ilustrační foto

Do Česka se postupně začne vkrádat podzim. Ten s sebou přinese nejen barevné listí a chladnější počasí, ale i určité povinnosti pro zahrádkáře. Jak se s příchodem podzimu správně postarat o svou zahradu?

1. Likvidujte opadané listí: Počátek podzimu znamená, že stromy a keře začnou shazovat své listy. Nechte je ležet na zemi jako přírodní mulč a kompost, nebo je posekejte a použijte jako vrstvu mulče na záhony. Odstranění opadaného listí z trávníku je důležité, aby se trávník mohl nadále dostávat slunečního světla.

2. Krmte rostliny: Podzimní období je ideální čas na poslední krmení vašich rostlin před zimou. Použijte hnojivo s vyšším obsahem fosforu, což podpoří kořenový růst a odolnost proti chladu. Dávejte pozor na potravní potřeby konkrétních rostlin ve vaší zahradě.

3. Provětrejte trávník: Aby trávník přežil, je důležité, aby kořeny dostávaly dostatek vzduchu. Provětrejte trávník za pomoci provzdušňovače nebo jednoduše vidlí. To pomůže zlepšit odvodnění a zamezit tvorbě mechu.

4. Vysaďte cibuloviny: Podzim je ideální doba pro výsadbu cibulovin, jako jsou tulipány, narcisy a krokusy. Země je stále teplá, což podporuje kořenový růst. S květinami na jaře pak budete mít krásný začátek sezóny.

5. Zkraťte trávník: Zkraťte trávník na menší výšku. To zabraňuje tvorbě plísní a umožňuje slunečnímu světlu dosáhnout na kořeny trávy.

6. Chráníte rostliny před mrazem: Rostliny, které nejsou zimovzdorné, chráníte zakrytím speciálními pokrývkami nebo jiným materiálem. To je důležité zejména pro růže a citlivé keře.

7. Zazimujte nástroje: Po dokončení sezóny si umyjte, vyčistěte a zabezpečte zahradní nástroje. To prodlouží jejich životnost a usnadní začátek práce na jaře.

8. Péče o kompost: Pokud kompostujete, podzimní listí je vynikajícím materiálem pro kompost. Změkčete ho nebo posekejte a přidejte do kompostu. Na jaře budete mít bohatý kompost pro svou zahradu.

9. Zvažte zavlažování: V některých oblastech podzim přináší sušší počasí. Nezapomeňte zalévat rostliny, pokud deště nestačí na dostatečnou závlahu.

10. Plánování na příští sezónu: Podzim je také ideální čas na plánování a přemýšlení o tom, jaké změny a nové projekty budete chtít v příštím roce v zahradě realizovat. Zvažte nové druhy rostlin, úpravy designu nebo úpravy struktury zahrady.

Nejnovější zprávy