Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 16. září 2024

Svátek slaví Ludmila, zítra Naděžda

Důchodové dilema: Jde o Českou poštu a desítky korun!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Důchodové dilema: Jde o Českou poštu a desítky korun!

Andrea Malá

19. srpna 2024 14:56

Ilustrační fotografie

Výše důchodů je v Česku tématem prakticky neustále. Možná jste nevěděli, že tak trochu závisí i na tom, jak si důchod necháte vyplácet. 

V některých médiích se totiž objevilo zavádějící tvrzení, že na poštovních pobočkách musí důchodci zaplatit poplatek ve výši 35 korun, jinak jim důchod není vyplacen. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) se to rozhodla uvést na pravou míru.

"Ve skutečnosti se důchodce sám rozhoduje, zda chce dostávat důchod elektronicky na běžný účet, nebo v hotovosti prostřednictvím České pošty za poplatek (poplatek za služby České pošty spojené s platbou v hotovosti – týká se důchodů přiznaných s datem od 1. ledna 2010)," zdůraznil úřad. 

Pokud se tedy důchodce rozhodne pro výplatu v hotovosti prostřednictvím služeb České pošty, poplatek je stržen a odveden České poště jako odměna na základě uzavřené mandátní smlouvy. 

"To znamená, že Česká pošta vyplácí důchodcům jejich důchody již ponížené o 35 Kč, a tudíž Česká pošta od důchodce nikdy a v žádném případě částku 35 Kč nevybírá," vysvětlila správa.

Nejnovější zprávy