Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 5. července 2024

Svátek slaví Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra Upálení Mistra Jana Husa (1415)

Důchody se od ledna 2024 zvýší. Komu a o kolik?

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Důchody se od ledna 2024 zvýší. Komu a o kolik?

Andrea Malá

13. prosince 2023 14:15

Ilustrační fotografie.

Důchodci mohou na přelomu roku pravidelně vyhlížet kromě Vánoc i Nový rok, kdy se každoročně valorizují důchody. 1. leden 2024 nebude výjimkou. Zvýšení penzí proběhne automaticky, není potřeba o něj jakkoliv žádat.

Základní výměra starobních, invalidních, vdovských či vdoveckých i sirotčích důchodů bude během lednové valorizace navýšena o 360 Kč na novou výši 400 korun. Procentní výměra se nemění. Všem důchodcům tak důchody rovnoměrně vzrostou o 360 Kč. 

Výjimkou budou důchodci, kteří v lednu 2024 dosáhnou věku 85 let. Jejich procentní výměra bude navýšena o rovnou tisícovku. 

Automaticky zvýšen bude rovněž zvláštní příspěvek k důchodu pro účastníky národního boje za vznik a osvobození Československa a některé pozůstalé po nich. U důchodů s mezinárodním prvkem, které jsou vypláceny v tzv. dílčí výši, bude základní výměra navýšena podle podílu české doby pojištění k době celkově získané v ČR i v zahraničí. 

"Každoroční lednová valorizace každopádně bude inflaci nadále kompenzovat. Důchody tedy neustále rostou a růst budou také v budoucnu. Nesmíme zapomenout ani na výchovné, kterým jsme důchody zvýšili o pětistovku za každé vychované dítě. Řešíme tak důsledky nespravedlnosti z minulosti, kdy systém trestal rodiče, především maminky, které tak měly nižší důchody," uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

Nejnovější zprávy