Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 8. září 2024

Svátek slaví Mariana, zítra Daniela

Důchody se zvýší o nižší stovky korun, oznámil Jurečka. Průměrná výše překročí 21 tisíc

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Důchody se zvýší o nižší stovky korun, oznámil Jurečka. Průměrná výše překročí 21 tisíc

Andrea Malá

10. července 2024 14:15

Marian Jurečka

Důchody se od ledna 2025 zvýší v průměru o 356 korun. Průměrný starobní důchod bude po řádné valorizaci činit 21 078 Kč, prozradil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) ve středu. Ministerstvo o zvýšení důchodů informovalo v tiskové zprávě. 

Ministerstvo zdůraznilo, že kromě starobních se zvyšují i invalidní a pozůstalostní důchody. Jurečka upřesnil, že všem penzistům se o 290 korun zvýší solidární část penze, a to za souběžného navýšení zásluhového dílu o čtyři desetiny procenta. 

"Důchody jsou nejvyšší v historii a s jejich pravidelnou valorizací se počítá i v důchodové reformě. Každoroční navýšení bude i nadále inflaci kompenzovat v plném rozsahu. Podle našich posledních propočtů odhadujeme, že v lednu dosáhne průměrný starobní důchod výše 21 078 korun. Za posledních pět let jde tedy o nárůst o 6 650 korun," zmínil ministr.

Ministerstvo připomnělo, že zvýšení důchodů se odvíjí od růstu cen, který se měří indexem spotřebitelských cen a životními náklady domácností důchodců. Z těchto dvou údajů je rozhodující ten, který je za dané období vyšší. Do výše pravidelné každoroční lednové valorizace promlouvá také růst reálných mezd.

"Nikde v okolních zemích za posledních několik let nerostly důchody tak razantně, jako u nás. Před deseti lety činil důchod zhruba polovinu toho, co dnes. Celkově za naší vlády důchody narostly zhruba o třetinu. Nesmíme zapomenout také na výchovné, kterým jsme od začátku roku 2023 důchody zvýšili o pětistovku za každé vychované dítě," dodal Jurečka.

Penze se naposledy zvyšovaly k 1. lednu 2024. Základní výměra starobního, invalidního, vdovského, vdoveckého a sirotčího důchodu se pro letošní rok zvýšila o 360 korun na 4400 korun měsíčně. Valorizace proběhla podle nových pravidel, kdy je výpočet růstu cen odvozen pouze z indexu spotřebitelských cen za domácnosti důchodců.

V Česku se důchody vyplácejí v pravidelných měsíčních lhůtách, přičemž výplatními termíny jsou sudé dny od 2. do 24. dne v měsíci. Klienti zařízení sociálních služeb s celoročním pobytem dostávají peníze 15. den v měsíci. 

Nejnovější zprávy