Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 8. července 2024

Svátek slaví Nora, zítra Drahoslava

Dva ruští vojáci dostali 2 roky natvrdo! Odmítli bojovat na Ukrajině

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Dva ruští vojáci dostali 2 roky natvrdo! Odmítli bojovat na Ukrajině

ČTK

30. srpna 2023 13:35

armáda RF, ilustrační fotografie

Dva ruští vojáci byli minulý týden odsouzeni k nejméně dvěma letům vězení za to, že odmítli uposlechnout rozkaz k návratu na frontu na Ukrajině. S odvoláním na poznatky vojenské rozvědky o tom dnes ve svém pravidelném hlášení informovalo britské ministerstvo obrany. 

Zpravodajský portál Mediazona již v polovině července uvedl, že Rusko odsuzuje téměř 100 vojáků týdně v souvislosti s tím, že odmítají bojovat.

Pokud by tento trend pokračoval, znamenalo by to ročně přibližně 5200 podobných odsouzení, poznamenal Londýn. Množství takových verdiktů podle něj ukazuje, jak špatná je morálka v ruské armádě, i to, že v některých složkách panuje neochota účastnit se bojů.

"Odmítání bojovat pravděpodobně odráží nedostatek výcviku, motivace i velký stres, kterému ruské síly podél celé ukrajinské fronty čelí," napsalo britské ministerstvo. Ačkoli někteří vojáci odmítli bojovat a "opotřebení a ztrátovost" v armádě zůstává vysoká, Rusko tuto skutečnost zmírňuje s velkou pravděpodobností tím, že na frontě nasazuje množství špatně vycvičených vojáků, dodal Londýn.

Britské ministerstvo obrany zveřejňuje od začátku invaze denně informace o průběhu války na Ukrajině s odvoláním na poznatky zpravodajských služeb. Britská vláda se tak snaží čelit ruské propagandě. Moskva již několikrát obvinila Londýn z cílené dezinformační kampaně, poznamenala agentura DPA.

Nejnovější zprávy