Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 6. července 2024

Svátek slaví Upálení Mistra Jana Husa (1415), zítra Bohuslava

"Elone, nejsme na prodej!" Tchaj-wan se obořil na Muska, že není součástí Číny

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

"Elone, nejsme na prodej!" Tchaj-wan se obořil na Muska, že není součástí Číny

Andrea Malá

15. září 2023 11:52

Elon Musk

Elon Musk opakovaně provokuje Tchaj-wan ve vztahu k pevninské Číně. V uplynulých dnech označil ostrov za součást Číny, přičemž reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Ozval se sám tchajwanský ministr zahraničí. 

Musk je známý jako vlastník sociální sítě X, kterou jsme dříve znali jako Twitter, či automobilky Tesla. Právě firma vyrábějící elektromobily má v pevninské Číně své zájmy, protože v Šanghaji se nachází její velká továrna.

Nejbohatší člověk na světě v posledních dnech označil Tchaj-wan za integrální součást Číny a přirovnal jej k Havaji, která přináleží ke Spojeným státům americkým. Peking dlouhodobě vyvíjí tlak ve snaze si ostrov podrobit, napětí mezi oběma zeměmi proto roste. 

A roste i napětí mezi Tchaj-wanem a Muskem. "Tchaj-wan není součástí Čínské lidové republiky a rozhodně není na prodej!" musel šéf ostrovní diplomacie Joseph Wu zdůraznit podnikateli na jeho sociální síti X. Zároveň ho vyzval, aby si prosadil fungování platformy v komunistické Číně, která občanům znemožňuje aktivitu na ní. 

Musk už v minulosti prohlásil, že napětí by se snížilo, kdyby Čína dostala určitou míru kontroly nad Tchaj-wanem, připomněla BBC. Poté ještě navázal slovy, že věří v dosažení smysluplné dohody. 

Nejnovější zprávy