Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 29. června 2024

Svátek slaví Petr, Pavel, zítra Šárka

EURO 2024: Češi nestačili na Turecko, skončili a jedou domů

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

EURO 2024: Češi nestačili na Turecko, skončili a jedou domů

David Holub

27. června 2024 0:08

Češi podlehli Turecku. Na Euru 2024 končí

Češi do poslední chvíle živili naději na vysněný postup do osmifinále, museli však v posledním zápase skupiny F porazit našeho neoblíbeného soupeře, tedy Turecko. Svěřenci kouče Ivana Haška nechtěli navazovat na předešlé dva podobné důležité duely s Tureckem na Eurech 2008 a 2016, které Češi nezvládli. A bohužel tato záporná bilance s tímto soupeřem na fotbalovém ME pokračuje nadále. Výrazný podíl na tom měl Antonín Barák, jenž už po dvaceti minutách hry musel předčasně ze hřiště po druhé žluté kartě a tudíž červené. 

Navzdory tomu ale Češi pokračovali v bojovnosti a předvedli nejlepší výkon za celý turnaj. I když jako první inkasovali a navíc se jim zranil gólman Jindřich Staněk, dokázali zásluhou kapitána Součka srovnat a až do závěru zápasu existovala stále šance na postup. Tu nakonec ztratil v nastavení brankou Tosuna a duelu nepřidal ani kontroverzní výkon rumunského rozhodčího Istvána Kovácse, jenž tak rozpoutal mnoho emocí na obou stranách. 

Atmosféra na stadionu v Hamburku při teplém až dusném počasí připomínala očekávané peklo, neboť turečtí fanoušci peklo rozpoutat umí a navíc v Německu fandila Turecku i početná turecká menšina v této evropské zemi. Začátek duelu přitom českému týmu vycházel, do šance se tehdy dostal Provod, s jehož tečovanou střelou si však gólman Günok poradil, když ji vyrazil. Přestože Češi pokračovali nadále v sympatickém výkonu, přišla nečekaná rána v podobě dvou žlutých karet a následného vyloučení Antonína Baráka ve 20. minutě. 

Čechy ani to nikterak nepoložilo, Turci i přesto totiž nepředváděli nic nebezpečného. Balon sice měli na svých kopačkách možná častěji a pohybovali se poblíž českého vápna, ale brankář Staněk mohl být relativně stále klidný. To na druhé straně mohl otevřít skóre po rychlém protiútoku David Jurásek, jemuž do druhé vlny předal balon Provod, ovšem David Jurásek gólmana Günoka nepřehodil. 

Přišel tak na řadu úvod druhého dějství, v němž se sice gólmanovi Staňkovi nejprve podařilo vychytat soupeřovi příležitost, jenže odražený míč zamířil k Cahanogluovi a ten už kapituloval. To i proto, že nemohl plnohodnotně chytat, jelikož už měl po předešlém zákroku vykloubené rameno. Musel tak následně předčasně střídat a nahradil ho Matěj Kovář. 

Kromě něj přišel na hřiště i Chorý s Kuchtou, kteří se snažili znepříjemňovat život turecké defenzivě, jak jen to nejlépe umí. A právě Chorý byl součástí akce z 66. minuty, kterou nakonec zakončil nekompromisní úspěšnou střelou kapitán Souček. Chorý se totiž tehdy dostal do souboje s gólmanem Günokem. 

Přestože se ani v následujících minutách nedala upřít českému mužstvu snaha, duel nakonec rozhodlo až nastavení, v němž gól definitivní české zkázy vstřelil Tosun a impulsivní Turci mohli rozpoutat své peklo doopravdy. Emocí na hřišti bylo postupem času čím dál více, přičemž největší podíl měl na tom svým mnohdy nepochopitelným rozhodováním rumunský sudí Kovács. Hned tři žluté karty dostali na české straně hráči z lavičky včetně Schicka, přičemž byli potrestáni i Turci na své lavičce, po závěrečném hvizdu se strhla bitka po nesportovním chování ze strany Turků, z níž s červenou kartou vyšel Chorý. 

Byl to tak hořký, ale v něčem symbolický konec českého týmu na tomto turnaji, kde jeho hra celkově úplně nepřesvědčila a ve srovnání s ostatními účastníky Eura se nejednalo rozhodně o bůhvíjaký fotbal. 

Konečný výsledek zápasu fotbalového Eura v Německu (26.6.2024): 

SKUPINA F (Hamburk): 

Česko - Turecko 1:2 (0:0) 
Branky: 66. Souček - 51. Calhanoglu, 90.+4 Tosun. Rozhodčí: Kovács - Marinescu, Artene (všichni Rum.) - Kwiatkowski (video, Pol.). ŽK: Barák, Schick (mimo hřiště), Jaroš (mimo hřiště), Červ (mimo hřiště), Krejčí, Souček - Özcan, Yildiz, Yüksek, Günok, Calhanoglu, Cakir (mimo hřiště), Müldür, Akaydin, Kökcü, Ayhan, Güler (mimo hřiště). ČK: 20. Barák, 90.+8 Chorý (oba Česko). Diváci: 47.683 

Česko: Staněk (55. Kovář) - Holeš, Hranáč, Ladislav Krejčí II - Coufal, Provod (75. Lingr), Souček, D. Jurásek (81. M. Jurásek) - Barák, Hložek (55. Chorý) - Chytil (55. Kuchta). Trenér: Hašek 

Turecko: Günok - Müldür, Akaydin, Demiral, Kadioglu - Yüksek (63. Yokuslu), Özcan (46. Ayhan) - Güler (75. Tosun), Calhanoglu (87. Kökcü), Yildiz (76. Aktürkoglu) - Yilmaz. Trenér: Montella 

Nejnovější zprávy