Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 19. září 2024

Svátek slaví Zita, zítra Oleg

Extrémní počasí udeří v Evropě už v noci! Hrozí záplavy či tornáda, vítr zesílí až na 180 km/h

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Extrémní počasí udeří v Evropě už v noci! Hrozí záplavy či tornáda, vítr zesílí až na 180 km/h

Andrea Malá

1. listopadu 2023 9:33

Ilustrační fotografie.

Evropa se už v noci na čtvrtek začne potýkat s výraznou bouří. Ciarán zasáhne především sever Francie, jih Velké Británie a země Beneluxu a přinese extrémně silný vítr a srážky, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Ciarán nejprve udeří po půlnoci a k ránu na západním pobřeží Bretaně a v Cornwallu. Následovat bude postup středem průlivu La Manche do oblasti Beneluxu. Během dne bude bouře mírně slábnout, konstatují meteorologové. 

Nárazy větru dosáhnou na pobřeží rychlosti až 150 kilometrů za hodinu a na otevřeném moři a ostrovech Jersey a Guernsey dokonce až 180 kilometrů za hodinu. "Lze očekávat tedy velmi výrazné komplikace a rozsáhlé škody v pobřežních oblastech vlivem mnohametrových vln. Ve vnitrozemí budou nárazy naštěstí výrazně nižší," uvedl ČHMÚ.

Zejména do Velké Británie přinese bouře i velké množství srážek, platí proto varování před lokálními záplavami. Východ Skotska přitom už v říjnu zaznamenal největší množství srážek v historii měření. Vlivem velkého nasycení půdy tak hrozí o to větší potíže. 

S napětím bude vývoj sledovat také Francie, protože experti s ohledem na profil větru v mezní vrstvě těsně před studenou frontou nevylučují během noci vznik tornád ve středních partiích země. 

ČHMÚ připomněl, že ačkoliv půjde o extrémní situaci, novodobá historie pamatuje ve zmíněné oblasti i horší bouře. Jedna taková udeřila v noci z 15. na 16. října 1987, kdy nárazy větru v Bretani dosahovaly i rychlosti přes 200 kilometrů za hodinu. Zemřelo tehdy 22 lidí. 

Nejnovější zprávy