Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 27. června 2024

Svátek slaví Ladislav, zítra Lubomír

Extrémní počasí zasáhlo Česko. Masivní bouřky přinesly kroupy i supercely

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Extrémní počasí zasáhlo Česko. Masivní bouřky přinesly kroupy i supercely

Lenka Kučerová

22. června 2024 12:11

Bouřka, ilustrační fotografie.

Po silných bouřkách, které zasáhly Česko v pátek a během noci, bylo ráno přibližně 30 000 domácností bez elektřiny. Nejhůře postiženými oblastmi byly Moravskoslezský, Jihomoravský a Liberecký kraj, uvedly distribuční firmy ČEZ a EG.D. Energetici předpokládají, že dodávky elektřiny budou obnoveny během dne.

Hasiči měli od pátečního odpoledne přes 1000 zásahů, hlavně kvůli odstraňování popadaných stromů. Nejvyšší náraz větru byl zaznamenán na letišti v Mošnově, a to téměř 100 km/h. Bouřky také přinesly kroupy o velikosti tři až osm centimetrů, největší byly na Znojemsku.

"Navzdory nejistotě kvůli saharskému prachu a oblačnosti se v pátek nakonec vyvinuly velmi silné bouře. První intenzivní bouře se začaly rychle tvořit v Pošumaví kolem 16:30," uvedl dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na síti X.

Podle meteorologů se bouře rychle změnily v supercely, které už krátce po svém vzniku přinesly kroupy až o velikosti šesti centimetrů na Písecku. Bouře se pak přesunuly na severovýchod, přes střední Čechy až k hranicím s Polskem. I v těchto oblastech byly zaznamenány velké kroupy.

"Vývoj byl překotný a velmi rychle se z bouřek staly supercely, které už krátce po svém vzniku produkovaly kroupy i kolem 6 cm na Písecku. Další vývoj směřoval směrem k severovýchodu přes oblast středních Čech až na hranice s Polskem. I v této oblasti jsme zaznamenaly velké kroupy. Na Mělnicku padaly opět i přes 6 cm, výjimečně mohly dosahovat až k 8 cm. Směrem k hranicím se bouřky slévaly do lineárnějšího systému, který produkoval i množství škod větrem," napsali meteorologové.

Večer se supercela objevila na jihu Vysočiny a postupovala na východ. "Kromě škod způsobených větrem produkovala tato supercela na jižním konci systému velké kroupy, patrně největší zaznamenané v pátek. Na Znojemsku dosahovaly až osmi centimetrů," uvedl ČHMÚ.

Intenzivní srážky zasáhly Brno a bouřkový systém postupoval dále do Slezska, kde ale částečně slábl. "Bouřky se vyskytovaly i během noci a ještě po půlnoci způsobovaly značné škody a intenzivní srážky," uvedl ČHMÚ.

Hasiči měli přes 1000 zásahů kvůli bouřkám. "Nejvíce zásahů bylo v Jihočeském a Středočeském kraji, večer v Libereckém a Jihomoravském kraji, kde bylo hlášeno nejvíce případů. V noci jsme častěji zasahovali v Moravskoslezském a Olomouckém kraji," napsali hasiči na síti X.

Nejnovější zprávy