Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 3. července 2024

Svátek slaví Radomír, zítra Prokop

Fialova vláda si jde pro triumf ve volbách, tvrdí ekonom. Potvrdit to může agentura Moody’s

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Fialova vláda si jde pro triumf ve volbách, tvrdí ekonom. Potvrdit to může agentura Moody’s

Andrea Malá

24. listopadu 2023 20:58

Vláda České republiky: Zbyněk Stanjura /ODS/ - Jana Černochová /ODS/ - Petr Fiala /ODS/ - Ivan Bartoš /Piráti/

Koruně a českým vládním dluhopisům se dnes daří lépe než zlotému, forintu a polským či maďarským dluhopisům. Vodu na mlýn českým aktivům nahání nová analýza Raiffeisenbanky, podle níž by už dnes večer mohla světové významná ratingová agentura Moody's zlepšit českému vládnímu dluhu ratingový výhled. Pokud ke zlepšení výhledu skutečně dojde, půjde o dosud nejprůkaznější doklad toho, že se Fialově vládě daří ozdravovat veřejné finance, píše ekonom Lukáš Kovanda ve svém komentáři. 

Česká národní banka ve své aktuální prognóze vyhlíží volební trumf v rukou Fialovy vlády. Kabinetu se totiž podle tento měsíc zveřejněné prognózy centrální banky podaří již v příštím roce výrazně stabilizovat veřejné finance. Jejich schodek má totiž činit pouze 1,6 procenta hrubého domácího produktu. To je jen zhruba poloviční úroveň v porovnání s příslušným kritériem pro přijetí eura, které odpovídá hodnotě tří procent deficitu v poměru k HDP.

V roce 2025, kdy se mají konat řádné sněmovní volby, pak deficit veřejných financí podle ČNB klesne na pouhé jedno procento HDP. Základní zastabilizování veřejných financí, které má nastat příští rok, se tím pádem dále upevní.

Aktuální výhled ČNB potvrzuje, že v posledních měsících výrazně klesá riziko zhoršení ratingu úvěruschopnosti České republiky. Minulý měsíc ratingová agentura Standard & Poor’s označila stav tuzemských veřejných financí za „solidní“ a úroveň zadlužení za „přiměřenou“. Rating ponechala na úrovni, jež je neměnná od roku 2011, a nezměnila ani ratingový výhled – ten má stále za „stabilní“. Rating ani ratingový výhled letos Česku nezhoršuje ani další světově významný ratingová agentury, Fitch Ratings. No a Moody’s tedy dost možná už dnes svůj ratingový výhled dokonce zlepší.

Další zlepšení stavu českých veřejných financí od příštího roku zajistí prezidentem již podepsaný konsolidační balíček.

Fialova vláda by tak do voleb roku 2025 měla splnit svůj klíčový slib, jímž je právě stabilizace tuzemských veřejných financí. ČNB vlastně ve své nejnovější prognóze praví, a ratingové agentury zřejmě brzy s ní, že vládní strany budou moci před volbami říkat, že „zastavily prudké zadlužování země“ – a že budou mít pravdu.

Nejnovější zprávy