Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 1. července 2024

Svátek slaví Jaroslava, zítra Patricie

Hau ár jů, ekspert? Ministryně Černochová reaguje na kritiku své angličtiny

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Hau ár jů, ekspert? Ministryně Černochová reaguje na kritiku své angličtiny

Jana Procházková

1. června 2024 19:20

Jana Černochová (ODS)

Při návštěvě generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga a šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena v Praze se ministryně obrany Jana Černochová z ODS ukázala v pravém světle i se svou angličtinou.

Ministryně obrany České republiky Jana Černochová se blýskla bílým kostýmem, a zatímco její světlý outfit nepatřil mezi nejpovedenější, větší pozornost na sebe strhla její angličtina, která by potřebovala ještě trochu doladit.

Na první poslech je jasné, že angličtina jí není blízká. Výslovnost má slabiny a body nezískává ani za časté čtení z papíru během projevu.

Černochová na články bulváru a na "hejtry" na síti X reagovala jako obvykle, téměř okamžitě těmito slovy: "Bulvár a hejtři opět řeší mou úroveň angličtiny. Když jsem studovala, učili jsme se ruštinu, proto už dlouhá léta poctivě dělám, co mohu, abych i při mém pracovním vytížení dohnala angličtinu."

Dále komentovala svou situaci, že jí na větší učení nezbývá čas, ale i tak po ránu trénuje angličtinu. "Každé ráno vstávám o hodinu dřív a učím se. S mými zahraničními partnery se bez problémů, na 4 oči, domluvím. Oficiální jednání se standardně odehrávají s tlumočením a je to tak správně. Nikdy jsem nikomu nelhala a netvrdila, že mluvím jako rodilý mluvčí. Přistupuji k této věci zcela otevřeně a nic nepředstírám. Hodně mých předchůdců - ministrů i ministryň obrany - nemluvilo anglicky vůbec a nikoho to tady netrápilo. Ale bič na Černochovou se hodí vždycky, že jo…. Za každého ministra hovoří jeho práce a výsledky, ne dokonalá výslovnost v angličtině. Ze   přeji všem, kteří mě tady teď řeší, aby jejich výslovnost byla vždy dokonalá, na úrovni rodilých mluvčích. Máte rozhodně štěstí, že máte na výuku jazyků talent i čas. Já bohužel nemám ani čas, ani talent, přestože dělám, co můžu."

Ministryni obrany ale může těšit, že v tom není sama. V minulosti se mnozí čeští politici „proslavili“ špatnou angličtinou, která by pro ně měla znamenat návrat do školních lavic. S podobnými problémy se potýkali například Bohuslav Sobotka, Alena Schillerová a Klára Dostálová, která by ráda do Evropského parlamentu.

Video: Sobotka's czenglish | YouTube

Nejnovější zprávy