Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 6. října 2024

Svátek slaví Hanuš, zítra Justýna

Hnutí ANO ostře kritizuje zvýšení koncesionářských poplatků. Pokud se vrátí do vlády, zruší je úplně

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Hnutí ANO ostře kritizuje zvýšení koncesionářských poplatků. Pokud se vrátí do vlády, zruší je úplně

Lenka Kučerová

7. září 2023 15:53

Jaroslava Jermanová

Hnutí ANO ostře kritizuje plánované zvýšení koncesionářských poplatků a uvádí, že by je v případě návratu do vlády zrušilo. Jaroslava Pokorná Jermanová z ANO dnes prohlásila před novináři s tím, že navýšení těchto poplatků považují za nepřijatelné.

Koncesionářský televizní poplatek má pravděpodobně od začátku roku 2025 vzrůst o 25 korun na 160 korun měsíčně, zatímco rozhlasový poplatek by měl stoupnout o deset korun na 55 korun měsíčně. Tento návrh vychází z plánované rozsáhlé reformy médií, na které se dohodla současná vládní koalice.

Důležitou součástí návrhu je i rozšíření skupiny poplatníků. Nově budou koncesionářské poplatky platit všichni, kteří mají jakékoliv zařízení umožňující příjem veřejnoprávního médií, včetně mobilních telefonů nebo počítačů. Navíc bude hospodaření České televize a Českého rozhlasu podléhat kontrole Nejvyššího kontrolního úřadu.

Tímto způsobem se očekává nárůst příjmů České televize o 1,4 miliardy korun, což představuje celkové příjmy z poplatků ve výši 7,1 miliardy korun po odečtení příjmů z končící výjimky platby DPH. U Českého rozhlasu by se příjem měl zvýšit o 600 milionů korun, což znamená celkové příjmy ve výši 2,6 miliardy korun.

Pokorná Jermanová dnes zdůraznila, že změny byly oznámeny bez konzultace s opozičními stranami a že navýšení poplatků představuje další finanční zátěž pro domácnosti. Argumentuje také tím, že většina občanů odmítá tyto poplatky platit, protože nepovažuje veřejnoprávní média za součást svého sledovaného obsahu.

"Když se vrátíme do vlády, zrušíme koncesionářské poplatky a budeme hledat alternativní způsoby financování Českého rozhlasu a České televize, třeba prostřednictvím státního rozpočtu," uvedla Pokorná Jermanová.

Nejnovější zprávy