Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 4. října 2024

Svátek slaví František, zítra Eliška

Internet není ani zdaleka samozřejmostí. Třetina světa se k němu nedostane

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Internet není ani zdaleka samozřejmostí. Třetina světa se k němu nedostane

Lenka Kučerová

13. září 2023 11:16

Ilustrační foto

Ačkoliv můžeme internet považovat za běžnou součást našich životů, ve skutečnosti ani zdaleka nepokrývá celý svět. Třetina světové populace je stále bez přístupu k němu, vyplývá z nejnovějších statistik OSN.

Od loňského sčítání uskutečněného Mezinárodní telekomunikační unií (ITU) se sídlem v Ženevě má ​​přístup na internet dalších přibližně 100 milionů lidí. To znamená, že ve světě je celkem 5,4 miliardy uživatelů internetu.

Jde ale pouze o 67 procent světové populace. Dalších 2,6 miliardy lidí je dodnes bez internetového připojení a navzdory snahám nelze podle OSN zaručit celosvětové pokrytí internetem do roku 2030.

Přesto se situace stále zlepšuje. "Toto zlepšení konektivity je dalším krokem správným směrem," řekla generální tajemnice ITU Doreen Bogdan-Martinová. Zároveň poukázala na potřebu trvalého úsilí", aby se svět mohl pokusit o celkovou a účelnou konektivitu do roku 2030.

Nejnovější globální odhady ale potvrzují, že dvouciferný růst konektivity ve světě pozorovaný na vrcholu pandemie onemocnění COVID-19 v roce 2020 byl krátkodobý. Po odeznění pandemie polevil.

Nejnovější zprávy