Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 16. září 2024

Svátek slaví Ludmila, zítra Naděžda

Japonsku hrozí nevídaná KATASTROFA! Může být až 200 tisíc mrtvých

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Japonsku hrozí nevídaná KATASTROFA! Může být až 200 tisíc mrtvých

Andrea Malá

9. srpna 2024 11:09

Japonsko, ilustrační fotografie.

V Japonsku může v blízké budoucnosti dojít k mega zemětřesení. Příslušné varování vydali odborníci ve čtvrtek večer místního času. Lidé se mají mít na pozoru, není však nutné se evakuovat. Experti podle BBC zdůraznili, že k otřesům vůbec nemusí dojít, pravděpodobnost je však vyšší než normálně. 

Experty znepokojilo epicentrum čtvrtečních otřesů na hraně oblasti seismické aktivity, která se táhne kolem japonského pacifického pobřeží. Předchozí velká zemětřesení zde zanechala tisíce mrtvých. Dochází k nim jednou za 90 až 200 let, přičemž poslední otřesy se datují do roku 1946. 

Podle odborníků se teď pravděpodobnost zemětřesení o síle 8 až 9 stupňů během dalších třiceti let zvýšila na 70 až 80 procent, uvedla agentura Kjódó. Nejhorší scénář počítá až s 200 tisíci mrtvými během zemětřesení a následné vlny tsunami. 

Japonské úřady na čtvrteční tiskové konferenci zdůraznily, že pravděpodobnost dalšího silného zemětřesení je sice relativně vyšší oproti normálu, ale rozhodně nikdo neříká, že k němu nepochybně dojde. Varování má zatím platit po dobu jednoho týdne. 

Lidem bylo řečeno, aby nadále žili své každodenní životy, ale zároveň se informovali o evakuačních cestách a zásobili se pro případ katastrofy. Obyvatelé, kteří nejsou schopni se rychle evakuovat, mají zvážit dobrovolný odjezd z oblasti. 

Japonský premiér Fumio Kišida po zveřejnění varování zrušil plánovanou cestu do střední Asie, během které se měl v Astaně setkat s lídry Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu, Turkmenistánu a Uzbekistánu. Uvedl to deník Guardian

Čtvrteční otřesy o síle přes 7 stupňů měly epicentrum u východního pobřeží jižního ostrova Kjúšú v hloubce asi 30 kilometrů. Letos v Japonsku došlo k jednomu smrtícímu zemětřesení na poloostrově Noto, které si na začátku ledna vyžádalo víc než 230 obětí na životech. 

Japonsko se nachází na čtyřech tektonických deskách na západním okraji tichomořského Ohnivého kruhu. V zemi, kde žije asi 125 milionů lidí, zaznamenávají ročně kolem 1500 zemětřesení, což je zhruba 18 procent z celkového počtu na celém světě. Naprostá většina má mírnou intenzitu, ale i silné obvykle způsobují jen méně vážné škody vzhledem k přísným stavebním normám.

Nejnovější zprávy