Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 20. září 2024

Svátek slaví Oleg, zítra Matouš

"Jsem Scarlett Johansson." Policie řeší kuriózní případ. Muž uvěřil, že mu píše hollywoodská star

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

"Jsem Scarlett Johansson." Policie řeší kuriózní případ. Muž uvěřil, že mu píše hollywoodská star

Andrea Malá

20. října 2023 12:02

Ilustrační fotografie

O kuriózním případu, který řeší její pražští příslušníci, se zmínila tuzemská policie. Muž uvěřil, že mu píše hollywoodská star Scarlett Johansson. Přišel tak o desítky tisíc korun, navíc naletěl i v případě jiného podvodu. 

Příběh se začal psát v květnu, když děvětačtyřicetiletého muže kontaktovala přes WhatsApp žena, která se vydávala za slavnou americkou herečku Scarlett Johansson. Vyzvala ho ke koupi fanouškovské karty za 2500 dolarů s tím, že každý měsíc bude na oplátku dostávat rovnou 5000 dolarů.

"Poškozený uvěřil, peníze si půjčil a poslal na daný účet. S herečkou dál komunikovali a po nějaké době mu skutečně objednaná karta přišla, společně s kartou kreditní od nejmenované banky. Muž zjistil, že na kreditce je necelých pět milionů dolarů, a tak se pokusil opakovaně převést dvacet tisíc dolarů na svůj účet. Peníze mu však nedorazily. Nepochodil ani v případě snahy uhradit kreditní kartou své nákupy," uvedl policejní mluvčí Jan Rybanský.

Banka následně kartu zablokovala, proto poškozený poslal dalších 1000 dolarů, aby byl opět odblokován. "Tato situace se několikrát opakovala, a ačkoli muž platit kartou nemohl, a peníze na účet nechodily, opakovaně posílal tisíce dolarů na její odblokování prostřednictvím BITCOINMATu. Poškozený uvedl, že to mohlo být tak za částku tak sto padesáti tisíc korun," pospal mluvčí.

Komunikace probíhala do poloviny srpna, kdy došlo k dohodě, že muž odletí za herečkou do New Yorku. Dokonce si už koupil letenky, ale nakonec mu bylo sděleno, aby neodletěl. "Zoufalému fanouškovi tak nezbývalo nic jiného, než letenky stornovat, čímž přišel o více než deset tisíc korun a neodletěl," dodal Rybanský.

Nešlo přitom o jediný případ. Tentýž muž totiž naletěl na inzerát, který sliboval výhodné investování s vkladem 1500 korun a potenciálním ziskem až půl milionu. Nakonec prodělal dalších 10 tisíc korun. 

Poškozený se poté obrátil na policii, kde oba případy nahlásil. Strážcům zákona přiznal, že se kvůli nim dostal do finančních dluhů. Policie nyní případy prověřuje pro podezření ze spáchání trestného činu podvod. 

Nejnovější zprávy