Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 25. září 2024

Svátek slaví Zlata, zítra Andrea

Kauza bílého prášku: Primátorku Vaňkovou možná někdo vydíral

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Kauza bílého prášku: Primátorku Vaňkovou možná někdo vydíral

Jana Procházková

18. září 2023 2:30

Markéta Vaňková

Kauza brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) stále vyvolává otázky. Na fotografii, na níž se objevila s podezřelým bílým práškem, policie zkoumá možnost, že byla vydírána. Vzhledem k tomu, že několik dní před zveřejněním fotografie pozastavila zakázku v hodnotě čtyř miliard korun, se objevuje podezření, že bylo vydírání spojeno s tímto krokem.

Kauza, která nyní v Brně vyvolává pozornost, není problematická pouze kvůli fotografii s podezřelým bílým práškem, na níž je usměvavá primátorka. Skandál je spojen především s reakcí na tuto fotografii. Primátorka Vaňková nejprve tvrdila, že jde o fotomontáž.

"Večer mi volal kolega a řekl mi, že před dvěma lety mohlo k této situaci dojít," připustila později.

Zmíněný kolega, náměstek primátorky Robert Kerndl (ODS), reagoval podivně na otázku ohledně možného vydírání. Jeho odpověď byla nejistá a nepřesvědčivá. Už v té době byla diskutována možnost, že tato fotografie mohla být pouze vystřiženým záběrem z mnohem kompromitujícího videozáznamu. Primátorka tvrdí, že ji nikdo takovým způsobem nevydíral.

"Nepocítila jsem, že by mě někdo vydíral v této souvislosti," vyjádřila se. 

Podle informací z webu iDnes.cz policie provádí vyšetřování tohoto případu s ohledem na možné vydírání. Existuje podezření, že zveřejněná fotografie mohla být jen varováním před ještě závažnějším materiálem. Podezření na vydírání vzniklo zejména vzhledem k neobvyklému sledu událostí.

Kompromitující fotografie s bílým práškem se objevila krátce poté, co primátorka hlasovala pro pozastavení čtyřmiliardové zakázky na výstavbu kotle v brněnské spalovně. Po tomto rozhodnutí z původního pěti zájemců o zakázku zůstal pouze jeden a cena se téměř zdvojnásobila ve srovnání s původním odhadem.

I když policie zatím neoficiálně nepotvrdila existenci vyděračského scénáře, primátorka tvrdí, že s policií v této věci ještě nebyla kontaktována. Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu, Jaroslav Ibehej, odmítl poskytnout další podrobnosti ohledně vyšetřování.

Nejnovější zprávy