Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 13. září 2024

Svátek slaví Lubor, zítra Radka

Kdy skončí letní počasí? Modely ze zahraničí leccos naznačují!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Kdy skončí letní počasí? Modely ze zahraničí leccos naznačují!

Andrea Malá

25. srpna 2024 17:04

Počasí, ilustrační fotografie.

Dětem skončí léto s prázdninami příští týden v neděli, která bude pro meteorology už prvním podzimním dnem. Neznamená to však, že se náhle zhorší počasí. Podle odborníků ze zahraničí se dá očekávat, že letní teploty ještě ve středoevropském regionu nějaký čas vydrží. 

Podle výhledu německé meteorologické služby DWD, na který upozornil týdeník Focus, by letní teploty měly vydržet i po začátku astronomického podzimu, který připadá na 22. září. Meteorologický podzim začíná dokonce už příští neděli 1. září. Teploty nad 30 stupňů však nejsou úplnou výjimkou ani během devátého kalendářního měsíce, zdůraznili odborníci. 

Mezi meteorology panuje na základě modelů shoda, že v polovině září se ve střední Evropě lehce ochladí kvůli nízkému tlaku vzduchu nad Velkou Británií. Očekává se i deštivé počasí. Pak se má ale znovu oteplit. Němci dokonce mluví o tzv. zlatém říjnu s příjemnými teplotami i během desátého měsíce roku.

Tuzemští meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) zatím vidí do 15. září. Ve stále aktuálním výhledu uvedli, že v dalších třech týdnech se má počasí teplotně pohybovat zhruba kolem hranice průměrných a nadprůměrných hodnot. Nejvyšší odchylku od normálu by měl mít teplotně nadprůměrný příští týden. 

"Týdenní průměry nejnižších nočních teplot očekáváme kolem 12 °C, v posledním týdnu předpovědi (9.-15.9.) kolem 10 °C. Týdenní průměry nejvyšších denních teplot předpokládáme v prvních dvou týdnech předpovědi (19.8.-1.9.) kolem 26 °C, ve třetím týdnu předpovědi (2.-8.9.) kolem 24 °C, ve čtvrtém týdnu (9.-15.9.) kolem 21 °C," sdělili meteorologové.

Co se týká srážek, měly by se všechny čtyři týdny předpovědi pohybovat převážně v mezích dlouhodobého průměru. 

Nejnovější zprávy