Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 7. července 2024

Svátek slaví Bohuslava, zítra Nora

Keir Starmer bude novým britským premiérem. Nahradí Sunaka po drtivé porážce!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Keir Starmer bude novým britským premiérem. Nahradí Sunaka po drtivé porážce!

Jana Procházková

5. července 2024 3:23

Keir Starmer, předseda Labouristické strany Video

Spojené království čeká změna vlády. Podle exit pollů BBC a Ipsosu ve čtvrtečních volbách s výrazným náskokem zvítězili labouristé. Vládnoucí konzervativci naopak utrpěli historickou porážku, jaká nebyla zaznamenána od 19. století.

Ani krajně pravicová strana Reform UK vedená významnou postavou brexitu Nigelem Faragem ve volbách neuspěla.

Podle odhadů získají labouristé v britské Dolní sněmovně pohodlnou většinu s více než 400 křesly, čímž se Keir Starmer stane novým premiérem. Konzervativci skončili daleko za nimi, s pouhými 131 mandáty, což znamená jejich nejhorší výsledek za posledních sto let.

Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová hlasovali dopoledne ve městě Richmond v anglickém hrabství North Yorkshire. Keir Starmer, oblečený v černém obleku s červenou kravatou, a jeho manželka Victoria, v červených šatech, hlasovali v londýnském obvodu Camden.

V hlavním městě Británie hlasoval také lídr Liberálních demokratů Ed Davey se svou manželkou Emily Gassonovou v Surbitonu v jihovýchodním Londýně. Spoluzakladatel strany Reform UK Nigel Farage odevzdal svůj hlas poštou.

Lídr Skotské národní strany (SNP) John Swinney odvolil i se svým nejmladším 14letým synem Matthewem ve správné oblasti Perth and Kinross v centrálním Skotsku. Mnozí voliči v Británii s sebou k urnám rádi přinášejí své děti, aby je vzdělávali v oblasti procesu demokracie, píše Sky News. Hlasovat však mohou jen občané ve věku od 18 let.

Tato stanice také připomíná, že mnohé voliče k volebním místnostem provázejí jejich psi. Sky News na své webové stránce dokonce zveřejnila záběry těchto domácích zvířat v hlasovacích místnostech.

Voličům a kolegům poděkoval před půlnocí také premiér Sunak. Ministr práce Mel Stride už pro BBC připustil, že konzervativci jsou nyní ve velmi obtížné situaci a vyjádřil zklamání z odhadu výsledku.

Podle zdroje se Liberální demokraté umístili na třetím místě se 61 poslanci. Počet poslaneckých křesel Skotské národní strany klesne na 10, zatímco nacionalistická strana Reform UK, zakládaná jedním ze šéfů brexitu Nigelem Farageem, získá 13 mandátů. Což je jejich historicky nejlepší výsledek. Přesto však budou v celostátní politice hrát zanedbatelnou roli. Farage by tak po osmém pokusu o zvolení mohl usednout do parlamentu. Velšská strana Plaid Cymru má čtyři mandáty a Zelení dva.

K vládnutí se Starmer připravoval na tajných setkáních

Je čas na změnu, pravidelně opakoval Keir Starmer během předvolební kampaně ve svých projevech. Jednoduchou frází tak narážel na čtrnáct „chaotických" let vlády britské Konzervativní strany.

Lídr labouristů Keir Starmer s jednoduchým volebním heslem přesvědčil voliče a získal 410 křesel, což mu zajistilo cestu na Downing Street, kde nahradí Rishiho Sunaka.

Starmer, který se považuje za progresivního socialistu, se k moci dostal i díky čistkám v Labouristické straně, které zahájil po svém zvolení v roce 2020. Tyto kroky vyvolaly debaty o budoucím směřování strany. Starmer se také distancoval od antisemitismu svého předchůdce.

Premiérem tedy bude „politický robot“?

Keir Starmer je jedenašedesátiletý vůdce Labouristické strany od roku 2020, se stal nyní novým obyvatelem Downing Street. Předtím působil ve stínové vládě Jeremyho Corbyna, ale pod jeho vedením strana změnila kurz směrem k více centristické politice.

Starmer, bývalý prokurátor s původem z rodiny zdravotní sestry a řemeslníka, se prezentoval jako seriózní politik, který slibuje ukončení „chaosu“ konzervativní vlády. Mnozí pozorovatelé jej ale vidí jako nudného a nevýrazného, v jedné z předvolebních debat jej člen publika přirovnal k „politickému robotovi“. Podle agentury YouGov má vyšší podíl Britů negativní názor na něj než s pozitivní.

Nejnovější zprávy