Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 16. září 2024

Svátek slaví Ludmila, zítra Naděžda

Klesnou ceny potravin? Obchody řekly, jak se projeví snížení DPH

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Klesnou ceny potravin? Obchody řekly, jak se projeví snížení DPH

Lenka Kučerová

7. září 2023 18:52

Ilustrační foto

Zástupci osmi velkých obchodních řetězců během dnešního jednání na ministerstvu zemědělství ujistili vládu vedenou premiérem Petrem Fialou (ODS), že plánované snížení daně z přidané hodnoty (DPH) se promítne do poklesu cen potravin a že budou více dbát na kvalitu. 

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) po více než hodinové schůzce novinářům řekl, že si cení slibu, že tříprocentní snížení DPH od prvního ledna se projeví na cenovkách potravin.

Návrh na přesunutí potravin ze současné 15procentní sazby DPH na 12procentní sazbu je součástí konsolidačního balíčku, který schválila Poslanecká sněmovna ve druhém čtení od úterý.

Premiér Fiala na dnešní tiskové konferenci zdůraznil, že vláda nechce soudit, kdo nese větší odpovědnost za nedávný růst cen potravin. Místo toho se vláda snaží najít způsoby, jak zajistit českým spotřebitelům přístup k vysoce kvalitním potravinám za rozumné ceny, srovnatelnými s cenami v sousedních zemích.

"Vláda neovládá ceny potravin, ale budeme nadále komunikovat s farmáři a obchodníky, aby ceny i kvalita byly uspokojivé," uvedl Fiala. Ministr Výborný předvedl příklad cen borůvek - polské borůvky jsou levnější v Polsku než ty se stejným původem prodávané v Česku.
 
 

Nejnovější zprávy