Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 4. října 2024

Svátek slaví František, zítra Eliška

Koncesionářské poplatky vzrostou o 35 korun. Zaplatí je i lidé bez televize a rádia

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Koncesionářské poplatky vzrostou o 35 korun. Zaplatí je i lidé bez televize a rádia

Lenka Kučerová

5. září 2023 16:58 | Aktualizováno: 5. září 2023 19:45

Česká televize

Koncesionářský televizní poplatek by od začátku roku 2025 pravděpodobně měl stoupnout o 25 korun na 160 korun měsíčně, zatímco rozhlasový poplatek by měl vzrůst o deset korun na 55 korun měsíčně. Tento krok je součástí návrhu rozsáhlé mediální novely, na níž se dohodli zástupci vládní koalice. 

Ministr kultury Martin Baxa (ODS) to oznámil na tiskové konferenci s tím, že se počet plátců těchto poplatků rozšíří. Nově budou povinni platit televizní a rozhlasový poplatek všichni, kteří mají jakékoliv zařízení umožňující příjem veřejnoprávního vysílání, včetně mobilních telefonů a počítačů.

Ministr Baxa uvedl, že finální návrh novely o České televizi, Českém rozhlase a poplatcích za vysílání byl výsledkem zhruba roční práce v koalici. Jednomyslná shoda byla dosažena ohledně zachování kvality veřejnoprávního vysílání a jeho dalšího rozvoje. Dohodnuté bylo také, že financování veřejnoprávních médií by mělo být nezávislé na státním rozpočtu.

Televizní poplatek zůstal nezměněn po dobu 15 let a držel se na 135 korunách, přičemž jeho reálná hodnota se podle ministra Baxy snížila na 72 koruny. Rozhlasový poplatek zůstal konstantní po dobu 18 let na 45 korunách, a jeho reálná hodnota je nyní poloviční.
 

Nejnovější zprávy